Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 18:54


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Cydr jabłkowy
PostNapisane: 8 wrz 2010, o 01:29 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Na pewno wielu z Was wyrabiało już cydry, ja próbuję po raz pierwszy, będę więc wdzięczny za porady:)

Wykorzystałem 3 gatunki jabłek (głównie kosztele, dwóch pozostałych jeszcze nie zidentyfikowałem). Przepuściłem przez sokowirówkę, zasiarkowałem, zostawiłem do odstania.

Pierwszą myślą było robić na dzikusach, jednak po zasiarkowaniu pewnie nie przejawią ochoty do pracy. A szkoda bo tutaj akurat wykorzystanie dzikusów wydaje mi się naturalną drogą (w końcu ma to być cydr - nie wino).

Rano zleje do balona i poddam fermentacji. Później do butelek na nagazowanie. Ilość cukru ta sama co do piwa?

Wszyscy chwalą orzeźwiające właściwości cydru, a mi się coś nie zgadza;) Jeśli korzystać ze świeżych jabłek to cydr jest gotowy do picia zimą, nie latem. I jak się ma sprawa z trwałością? Jak długo można przechowywać cydr (bez zbrodniczej pasteryzacji)?

I ostatnia na razie kwestia: jakie przyprawy dodawaliście? Za pierwszym razem zrobię bez dodatków, bo chcę przekonać się jaki to w ogóle ma smak. W przyszłości może słodszy cydr z cynamonem, imbirem, kardamonem lub miodem, tak na okres świąteczno-noworoczny?:)

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cydr jabłkowy
PostNapisane: 8 wrz 2010, o 09:46 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
!.Kosztele niestety bardzo źle nadają się na cydr. Zawierają zbyt mało garbników i aromatów. Musisz koniecznie uzupełnić nastaw o sok z jabłek cierpkich aromatycznych. Dobre jabłka na cydr to takie jakie niezbyt nadają się do jedzenia. Dobrym dodatkiem są jabłka dzikie a nawet jabłuszka rajskie.

2. Drożdże dzikie z silniejszych szczepów w gotowym cydrze, tuż po zakończeniu fermentacji, nie dają posmaku drożdży. Podczas fermentacji wytwarzają też dużo glicerolu (gliceryny). To powoduje, że przez wielu są postrzegane jako lepsze. Jednak podczas fermentacji jest duże ryzyko rozwinięcia się innych konkurencyjnych mikro-organizmów. Powoduje to najczęściej popsucie smaku. Ja ZAWSZE fermentuję cydr na drożdżach szlachetnych i pozwalam drożdżom zrzucić osady a cydrowi dojrzeć.

3. Osobiście zawsze dodaję cukru bo wole mocniejszy w procenty cydr. Staram się osiągnąć około 8% a nawet 9% bo taki napój najbardziej mi smakuje. Przypraw nie dodaje bo lubię najbardziej czyste aromaty jabłkowe. Czasem dodaję odrobinę kwiatów czarnego bzu celem wprowadzenia muskatowych posmaków.
Jeżeli cydr jest wyklarowany i nadal nagazowany to zlewam do butelek po piwie i kapsluję. W ten sposób cydr czeka na następne lato. Ma czas aby dojrzeć i wówczas jest świetny.
Jeżeli jest wyklarowany ale nie nagazowany to przeprowadzam wtórną fermentacje (dodatek cukru około 4g/1l.).

4. Każdą butelkę po piwie "dosładzam" jedną tabletka aspartamu. Jest nadal wytrawny, ale smak zdecydowanie jest przełamany podsłodzeniem. Większa ilość słodzika już mi nie pasuje. Pomimo zlewania klarownego cydru, na dnie każdej butelki osadza się cienka warstwa drożdży i resztek cząstek owocowych. Nie stanowi to problemu, bo po otwarciu butelki łatwo zlewa się klarowną część.

Podsumowując
Najważniejsze są jabłka. Nie powinno się dodawać deserowych. Warto dodać jabłek dzikich które pozornie nie nadają się do jedzenia. Piłem znakomity cydr zrobiony z jabłuszek odmian ozdobnych. Najlepiej mieszać jak najwięcej rodzajów jabłek tzw. "winnych". Moim zdaniem warto cydr wzmocnić dodatkiem cukru.
W tym roku zrobiłem dwa nastawy cydru z dodatkami:
-rabarbaru: póki co niezbyt mi smakuje. Wymaga zdecydowanie dojrzewania
-soku z czarnej porzeczki (symboliczna ilość). Ten z kolei ma fajny aromat czarnej porzeczki ale wyszedł straszny kwasior.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cydr jabłkowy
PostNapisane: 27 wrz 2010, o 11:59 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Mój cydr chyba zbliża się do końca fermentacji, szło mu to strasznie opornie, nie wiem czy z powodu wahań temperatury czy braku pożywki. Popełniłem zasadniczy błąd, nie zmierzyłem początkowego blg więc mogę teraz jedynie strzelać ile ma procent:/ Po zlaniu pójdzie do piwnicy.

Krzysztofie, jak długo zazwyczaj czekasz na wyklarowanie cydru? I czy dodawałeś do fermentacji w butelkach miód? Jeśli tak to jaki? Wielokwiat pewnie zginie, gryka zupełnie zdominuje smak, więc może lipa?

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cydr jabłkowy
PostNapisane: 27 wrz 2010, o 15:54 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Dodatek cukru na wtórną fermentacje jest niewielki 4 g/l. Ilość miodu byłaby około 6 g/l. Jest to niewiele i chyba nie zdominuje smaku. Tak sądzę ale miodu nigdy nie dodawałem,
Ja swoje cydry zlałem znad osadów, leciutko zasiarkowałem (0,4h pirosiarczynu na 10l. cydru) i czekam aż się wyklarują. Tak chyba dwa miesiące powinny wystarczyć. Po tym czasie zleję, dosłodzę 0w podanej wyżej ilości) i zleje do butelek. Będzie dojrzewać co najmniej do przyszłego lata.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cydr jabłkowy
PostNapisane: 18 maja 2011, o 22:02 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Wracam do tematu. Nastawiony przeze mnie we wrześniu cydr wyklarował się bardzo szybko, zimą trafił do butelek na nagazowanie, a obecnie od czasu do czasu otworzę sobie buteleczkę (szczególnie po tak gorącym i zwariowanym dniu jak dzisiaj).
Jestem z niego zadowolony i, być może, powtórzę nastaw, ale tym razem zastosuję jakieś dosłodzenie, bo wersja wytrawna jest ciut za kwaśna.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cydr jabłkowy
PostNapisane: 19 maja 2011, o 06:55 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Taka wytrawna wersja jest moim zdaniem świetna do obiadu. Wówczas nie wyda się zbyt kwaśna. Do popijania solo dosładzałem jedną tabletką aspartamu na butelkę. Dawało mi to drobne dosłodzenie i nie dawało posmaku słodzika. Jak dosładzać bardzie póki co nie mam pomysłu (bo dwie tabletki podsładzały bardziej ale wydawało mi się że czuję ten słodzik).

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cydr jabłkowy
PostNapisane: 19 maja 2011, o 13:33 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
A może lepiej użyć Stewii, jest ok. 150-300 razy słodsza od cukru i jest bardzo zdrowa, słodziki to jednak sama chemia.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cydr jabłkowy
PostNapisane: 19 maja 2011, o 16:04 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Też nad tym myślałem ale skąd wiesz czy nie wniesie obcych posmaków? Poza tym jak ją aplikować w jakiej ilości - trzeba by przeprowadzić jakieś dobrze określone testy.

Myślałem też nad ksylitolem ale i on odpadł. Ja słodziłem aspartamem bo spożycie jego oszacowałem na znikome.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cydr jabłkowy
PostNapisane: 19 maja 2011, o 18:44 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Dokładnie taki eksperyment przeprowadził krzysztof1970 na forum swimp: Eksperymet porównawczy - dosładzanie cydru, piwa

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cydr jabłkowy
PostNapisane: 28 lip 2011, o 10:54 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 25 lip 2011, o 11:28
Posty: 7
Lokalizacja: Łódź
Witam
Uprzedzam, że nie popełniłem żadnego wina - jedynie rozliczne piwa.
Teraz, głównie za sprawą mej lubej, od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie cydr. Stąd też kilka pytań:
1) Mówicie o mieszaniu jabłek. Czy dobrze rozumiem, że jabłuszka ozdobne, dzikie i inne, których raczej nie ma w sprzedaży, będą najodpowiedniejsze? Czy użyć tylko takich, czy wymieszać je z "normalnymi"? Jeśli tak, to w jakiej proporcji?
2) Ile jabłek - mniej więcej - potrzeba by uzyskać 20L soku?
3) Po wyciśnięciu soku, wystarczy zadać go pirosiarczanem (powiedzmy 1g/20L), czy może lepiej np tyndalizować?
4) Jakie drożdże polecacie? Myślałem o mieszance US-05 i szlachetnych winnych.
5) Ile czasu może potrwać fermentacja? Czy są tu jakieś szczególne wymagania temperaturowe?
6) Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.036s | 14 Queries | GZIP : Off ]