Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Brytyjski cydr - metoda produkcji.
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=465
Strona 1 z 1

Autor:  Marek [ 28 cze 2013, o 14:45 ]
Tytuł:  Brytyjski cydr - metoda produkcji.

W jednym z programów dokumentalnych pokazano cykl produkcyjny cydru firmy Westons ( największy producent na wyspach, tradycja od XIX w.).
Na cydr przeznacza się tam połowę produkcji jabłek . Po myciu i zmieleniu owoców tłoczy się sok ( wydajność 80 %). dodaje glukozę, kwas mlekowy i drożdże, potem fermentacja i dojrzewanie w wielkich zbiornikach dębowych bez dostępu powietrza przez 8 miesięcy - wyglądały na bardzo stare, więc o nutach dębowych chyba być nie może ;)
Potem filtracja i rozlew do butelek i kegów.

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/