Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

wino z soku z brzozy
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=602
Strona 1 z 3

Autor:  zajaczek83 [ 22 mar 2015, o 02:09 ]
Tytuł:  wino z soku z brzozy

Witam jak w temacie,czy ktoś z kolegów,koleżanek popełnił takie wino,jeśli tak pochwali się doznaniami i składnikami jakie użył?
Dziś,a raczej wczoraj w ciągu 3 godzin uzyskałem 5l soku, dziś jak pojadę na działkę jakieś 10l z pewnością dojdzie.
Jestem trochę rozbity mianowicie mam sok z jabłek w słoikach i niewiem czy dodać czy spróbować z samego soku.
Doradzicie coś?

Autor:  Krzysztof [ 23 mar 2015, o 16:30 ]
Tytuł:  Re: wino z soku z brzozy

Moim zdaniem wino z soku brzozy jest niewarte robienia. Nie ma odpowiedniego smaku, aromatów ani koncentracji.
Jeżeli już zbierasz sok to potraktuj ten sok jako wodę dodawana do innego wina. Możesz zrobić wino rodzynkowe lub wino z suszonych kwiatów czarnego bzu lub inne białe jezeli masz jakies możliwości na zrobienie białego wina o tej porze roku (np. owoce rabarbaru w zamrażarce).

Stosuje odpowiednią ilość cukru i dodatek regulatora kwasowości jaki należy dodać do danego wina.

Autor:  Damian [ 23 mar 2015, o 21:39 ]
Tytuł:  Re: wino z soku z brzozy

Krzysztof ma rację, sok z brzozy może zastąpić wodę, ma niewielką ilość cukrów oraz składników mineralnych, jako samodzielny składnik zupełnie się nie nadaje.
Swoją drogą ciekawe czy z soku brzozowego można by zrobić syrop na wzór klonowego, może wiecie?

Autor:  zajaczek83 [ 23 mar 2015, o 22:03 ]
Tytuł:  Re: wino z soku z brzozy

http://www.biowin.pl/poradnictwo/16-ory ... ina-zimowe
Pozostaje tylko rodzynkowe postąpię według przepisu podanego w linku i będzie ok?
Ciekawi mnie jeszcze czy sok wniósł by coś np. do destylatu ,ale jak wino nijakie to pewnie i destylat marny.

Autor:  voy [ 27 mar 2015, o 00:24 ]
Tytuł:  Re: wino z soku z brzozy

Krzysztof pewnie pomyślisz (słusznie zresztą), że się czepiam, ale jakie owoce rabarbaru?
Piłem kilkakrotnie wino rabarbarowe, niektóre bardzo dobre, ale byłem przekonany, że były z łodyg a nie z owoców.

Autor:  Krzysztof [ 27 mar 2015, o 17:11 ]
Tytuł:  Re: wino z soku z brzozy

Jasne że nie owoce tylko łodygi i do tego pokrojone.

Autor:  zajaczek83 [ 28 mar 2015, o 00:23 ]
Tytuł:  Re: wino z soku z brzozy

A jakie inne owoce ma rabarbar?
Voy to jest chyba jasne dla wszystkich ,że owoc to łodyga,i zwracanie uwagi jest zbędne.
Dodam tylko że nastaw rodzynkowy nie wypalił.ile mogłem zamroziłem(nie dużo tego)część piłem cały tydzień,ale sporo się zmarnowało ,około 7l. do wylania bo już jest mętne. Z tego co wyczytałem to max 4/5 dni można trzymać.

Autor:  voy [ 28 mar 2015, o 21:29 ]
Tytuł:  Re: wino z soku z brzozy

Jak to elegancko mawiają prawnicy zgłaszam zdanie odrębne.
Dla mnie owoc to owoc a łodyga to łodyga.

Autor:  Marek [ 5 kwi 2015, o 08:33 ]
Tytuł:  Re: wino z soku z brzozy

Krzysztof ma rację co do spodziewanej jakości wina, oskoła ma ok. 2 Bx i smak lekko posłodzonej wody. Zapewne przez silne odparowanie da się uzyskać syrop.

Autor:  Marcin [ 12 kwi 2015, o 17:26 ]
Tytuł:  Re: wino z soku z brzozy

Kiedyś zrobiłem takie wino , kilka butelek . Wyszło średnie bo tak jak chłopaki wcześniej napisali sok do fermentacji to lekko osłodzony syrop bez smaku. Ja znalazłem przepis z kwaskiem cytrynowym żeby w ogóle coś było czuć w tym obojętnym winie. Nie polecam. Jak ktoś się uprze mogę na jakiś zlot przynieść, coś tam jeszcze leży w piwnicy.

Strona 1 z 3 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/