Łódzki Klub Winiarzy http://klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Experiments of shaman-#1 wino marchewkowe http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=82 |
Strona 2 z 3 |
Autor: | shaman [ 14 sty 2010, o 23:10 ] |
Tytuł: | Re: Experiments of shaman-#1 wino marchewkowe |
tornadoretkinia witamy na forum O ile dobrze pamiętam początkowy balling wynosił coś koło 11*Bauma tj. około 20Blg. Nie odliczyłem niecukrów.Bynajmniej nie zapisałem tego w zeszycie. Wino fermentowało na parapecie około miesiąca.Potem zlanie i do zimnej piwniczki. Szykuj balon,rób wino i zapraszamy Cie na kolejny zlot. pozdrawiam |
Autor: | tornadoretkinia [ 14 sty 2010, o 23:26 ] |
Tytuł: | Re: Experiments of shaman-#1 wino marchewkowe |
Winka nastawiłem 8 litrów, na starcie miało 19 blg. Dzisiaj po 15 dniach fermentacji sprawdziłem i baling wyniósł -2. Dlatego zaciekawiło mnie ile u ciebie fermentowało. |
Autor: | shaman [ 15 sty 2010, o 23:23 ] |
Tytuł: | Re: Experiments of shaman-#1 wino marchewkowe |
Na jakich drożdżach nastawiłeś? Czas fermentacji może się bardzo różnić. Mi fermentowało miesiąc w temperaturze ok.27-28*C, a Tobie 2 tygodnie,nikt nie powiedział że jeśli mi tyle fermentowało to Tobie tez musi Wino czasem nieobliczalnym jest! Udanego nastawu życzę! Adam |
Autor: | tornadoretkinia [ 15 sty 2010, o 23:41 ] |
Tytuł: | Re: Experiments of shaman-#1 wino marchewkowe |
Ja robiłem MD na drożdżach z biowinu chyba uniwersalnych. Co do fermentacji to przebiegała w temperaturze pokojowej czyli coś około 20 stopni. Trzeba przyznać, że fermentacja była super burzliwa ponieważ przez pierwszy tydzień rurka fermentacyjna to prawie jak fontanna była. |
Autor: | kolman [ 17 sty 2010, o 02:21 ] |
Tytuł: | Re: Experiments of shaman-#1 wino marchewkowe |
To ostatnie to szczera prawda, dziś dolałem jeszcze trochę soku z wodą i cukrem - pod szyjkę (szyjka ma z 7cm długości), nastaw pięknie znów zapracował i zostawiłem balon bez korka;) Nie wiem czy to nie wpłynie szczególnie źle na wino ale na pewno pozwoli uniknąć malowania kuchni;) |
Autor: | Krzysztof [ 17 sty 2010, o 13:04 ] |
Tytuł: | Re: Experiments of shaman-#1 wino marchewkowe |
Możesz chwilowo zatkać balon watą (jeżeli da się ją tak założyć że płyn jej nie będzie moczyć). Inna metoda to przykrycie balonu kawałkiem folii aluminiowej. Zakrywasz i "obwijasz" folia górną część szyjki balonu. Wydzielający się CO2 znajdzie sobie drogę ujścia. Założenie folii pozwala na wytworzenie się nad pracującym winem warstwy CO2, która zabezpiecza nastaw przed utlenianiem. |
Autor: | shaman [ 17 sty 2010, o 18:34 ] |
Tytuł: | Re: Experiments of shaman-#1 wino marchewkowe |
Ja zakładałem gazę na szyjkę balona i zabezpieczałem gumką recepturką.Też zdawało egzamin |
Autor: | kolman [ 3 sty 2011, o 21:18 ] |
Tytuł: | Re: Experiments of shaman-#1 wino marchewkowe |
Uprzejmie donoszę, że moje marchewkowe to dno. Przyrzekam nigdy więcej nie wsadzać marchewki do balona;) |
Autor: | Damian [ 3 sty 2011, o 21:58 ] |
Tytuł: | Re: Experiments of shaman-#1 wino marchewkowe |
Z tego przykrego doświadczenia kolmana, możemy/powinniśmy czerpać wszyscy: - po pierwsze wyrób win nie jest czymś powtarzalnym mimo posiadania receptury, producenci przemysłowi stają na głowach by mieć w miarę ujednolicony charakter produktu, - po drugie wina raczej róbmy z owoców lub niektórych kwiatów, warzywa, w tym korzeniowe, typu marchew , pietruszka , seler , cebula można lepiej spożytkować np jako sałatka warzywna . Swoją drogą pamiętam to wino Adama, i całkiem pijalne, nikt nie odgadł, że to marchewka. |
Autor: | Krzysztof [ 3 sty 2011, o 22:37 ] |
Tytuł: | Re: Experiments of shaman-#1 wino marchewkowe |
Filip, moim zdaniem podstawowym błędem było zrobienie wina z soku z marchwi a nie z wywaru. Z kilku róznych zródeł (w Niemczech takie wino jest dość popularne) wynika że wino robimy zawsze z wywaru (kroimy marchew na plastry i gotujemy). Takie wino ma zupełnie inny smak i tak też robił Shaman. Sądzę że warto je zrobić. Wychodzi bardzo smaczne wino białe. |
Strona 2 z 3 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |