Ostatnio warzyłem Irish Red Ale z gotowego zestawu z BA. Mam kilka pytań do browarników.
Zacieranie chciałem przeprowadzić w następujący sposób: 67-50 minut i 73-do negatywnej próby jodowej.
Zaczęło się od problemów z ustaleniem temperatury na poziomie 65 st po dodaniu słodu. Temperatura była zbyt wysoka, schładzałem zimną wodą. Potem zacierałem w temperaturze ok 64-65 stopni. I po 45 minutach zrobiłem próbę jodową, która byłą negatywna. Myślałem, ze to wina wskaźnika, ale sprawdziłem na roztworze mąki ziemniaczanej i próba byłą pozytywna. Zacieranie prowadziłem według założonego schematu. Potem filtracja, która mnie zawiodła, bo po 5 zawróceniach litra roztwór nie był idealnie klarowny. Założyłem, że tak być musi. Wysłodziłem i otrzymałem 23 litry. Chmieliłem najpierw 25 minut goryczkowym, a potem wyjąłem goryczkowy i wsadziłem aromat (nie wiem czy dobrze). W rezultacie otrzymałem prawie 20 l o blg 12. Schładzałem dosyć długo, dodałem drożdże i fermentowałem w poj. ferm. przez 5 dni, blg spadło do 5 i wlałem do balonu. Jak patrze na to, to jest jedne wielki męt, myślałem że będzie bardziej klarowne.
Chciałbym bardziej doświadczonych prosić o zrewidowanie procesu i wytknięcie błędów oraz odpowiedź, czy piwo wyklaruje się.
|