Łódzki Klub Winiarzy http://klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
IRA i pierwsze warzenie od podstaw. http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=40&t=121 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Galadhen [ 20 lut 2010, o 20:57 ] |
Tytuł: | IRA i pierwsze warzenie od podstaw. |
Ostatnio warzyłem Irish Red Ale z gotowego zestawu z BA. Mam kilka pytań do browarników. Zacieranie chciałem przeprowadzić w następujący sposób: 67-50 minut i 73-do negatywnej próby jodowej. Zaczęło się od problemów z ustaleniem temperatury na poziomie 65 st po dodaniu słodu. Temperatura była zbyt wysoka, schładzałem zimną wodą. Potem zacierałem w temperaturze ok 64-65 stopni. I po 45 minutach zrobiłem próbę jodową, która byłą negatywna. Myślałem, ze to wina wskaźnika, ale sprawdziłem na roztworze mąki ziemniaczanej i próba byłą pozytywna. Zacieranie prowadziłem według założonego schematu. Potem filtracja, która mnie zawiodła, bo po 5 zawróceniach litra roztwór nie był idealnie klarowny. Założyłem, że tak być musi. Wysłodziłem i otrzymałem 23 litry. Chmieliłem najpierw 25 minut goryczkowym, a potem wyjąłem goryczkowy i wsadziłem aromat (nie wiem czy dobrze). W rezultacie otrzymałem prawie 20 l o blg 12. Schładzałem dosyć długo, dodałem drożdże i fermentowałem w poj. ferm. przez 5 dni, blg spadło do 5 i wlałem do balonu. Jak patrze na to, to jest jedne wielki męt, myślałem że będzie bardziej klarowne. Chciałbym bardziej doświadczonych prosić o zrewidowanie procesu i wytknięcie błędów oraz odpowiedź, czy piwo wyklaruje się. |
Autor: | Łukasz [ 21 lut 2010, o 02:32 ] |
Tytuł: | Re: IRA i pierwsze warzenie od podstaw. |
Ja na pewno nie jestem bardziej doświadczony, ale jak na mój gust jest OK... Co do klarowania, może mech irlandzki by pomógł nieco, ale teraz to już tylko czekanie (ale niezbyt długie), a tak swoją drogą to wydaje mi się, że piwo nie musi być aż tak klarowne... |
Autor: | general aidid [ 21 lut 2010, o 10:27 ] |
Tytuł: | Re: IRA i pierwsze warzenie od podstaw. |
Przyniosę IRĘ do biowinu 5.03. Żadne piwo domowe nie będzie takie, jak sklepowe pod względem klarowności. Ale żadne sklepowe nie będzie tak dobre pod wzgledem smaku. Ja filtruję w kadzi z BA, tylko dorobiłem sobie jeszcze 3 razy tyle dziurek (akurat IRA jest jednym z piw, które przelatywały bezstresowo przez fabryczne dziurki). Nie przejmuję się, że wychodzi mętnawe. Podczas chmielenia w podwójnej siatce i tak chmiel przedostaje się do piwa, ale potem osiada. Po fermentacji burzliwej zlewasz znad osadu (czyli tracisz nieco piwa), a w butelkach następuje dalsze oczyszczanie / opad. |
Autor: | Galadhen [ 21 lut 2010, o 10:32 ] |
Tytuł: | Re: IRA i pierwsze warzenie od podstaw. |
A jak jest z tym chmieleniem, chmiele się wymienia, czy chmieli się goryczkowym przez całe chmielenie a potem dorzuca się aromatyczny? Generał, czy żytnie już warzyłeś? |
Autor: | general aidid [ 21 lut 2010, o 10:55 ] |
Tytuł: | Re: IRA i pierwsze warzenie od podstaw. |
Z chmielem postępuję wg instrukcji. Nie ma mowa o wywalaniu, tylko o DODAWANIU. Żytnie robiłem, ale z małą modyfikacją chmielową - dodałem nieco cascade. |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |