Łódzki Klub Winiarzy http://klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Chmiel http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=40&t=13 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Łukasz [ 26 paź 2009, o 16:45 ] |
Tytuł: | Chmiel |
A ja w ramach testu możliwości forum mam pytanie i to całkiem poważne:) Czy ktoś wie jak rozpoznać chmiel? Tzn dostałem troszkę chmielu przywiezionego z okolic Lublina (z tegorocznych zbiorów) ale nie mam pojęcia jaki to chmiel, czy goryczkowy, czy aromatyczny Czy pomiar kwasowości kwasomierzem z biowinu dałby coś? Jeśli tak to ma ktoś pomysł w jakich proporcjach namoczyć go w wodzie? Na zimno czy na ciepło? Edycja: Kolory działają:) |
Autor: | Galadhen [ 27 paź 2009, o 13:13 ] |
Tytuł: | Re: Chmiel |
Pomiar kwasowości sprzętem z Biowinu chyba nic nie da. Jeżeli już cokolwiek mierzyć to po ekstrakcji na gorąco, tak jak się nachmiela brzeczkę. Ja bym zaparzył trochę chmielu i spróbował organoleptycznie. Pytanie to chyba dla bardzo wprawionych piwowarów. |
Autor: | Łukasz [ 28 paź 2009, o 20:00 ] |
Tytuł: | Re: Chmiel |
Spoko, mam też chmiel (granulowany) zakupiony w piwodzieju, więc porównam aromatyczny i goryczkowy a później te szyszeczki:) Dzięki |
Autor: | Galadhen [ 20 lut 2010, o 20:46 ] |
Tytuł: | Re: Chmiel |
Ja porównywałem Marynkę i Lubelski za pomocą nosa... i nie widzę zbytniej różnicy. Nawet fakt, że wiedziałem, który jest który nie dało skutku. |
Autor: | Łukasz [ 21 lut 2010, o 02:27 ] |
Tytuł: | Re: Chmiel |
Na "niucha" to czułem różnicę między dwoma granulatami, ale to była tylko różnica, ale nie dało rady zgadnąć który jest aromatyczny, a który goryczkowy... Muszę się zebrać i jak będę miał czas to zrobić próbę smakową... |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |