Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Amber
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=40&t=167
Strona 1 z 1

Autor:  Galadhen [ 9 lip 2010, o 18:10 ]
Tytuł:  Amber

Wymyśliłem sobie pewnego dnia recepturę. Podejrzewam, ze nie mieści się w żadnym gatunku piwa, ale osiągnąłem początkowe zamierzenia.

Amber
22 litry, 14 blg
2kg słodu pilzeńskiego
2kg słód pale ale
1kg słód melanoidynowy
0,25 kg słodu caraamber
30 g chmiel goryczkowy Marynka
30 g chmiel aromatyczny Fuggles
Drożdze Safale
Mech irlandzki

63 st C - 45 minut
75 - do negatywnej próby jodowej

Gotowanie 60 minut
w 15 minucie 30 g Marynki
w 30 minucie 30 g Fuggles
w 50 minucie mech irlandzki.

Fermentacja (temp ok 24 st C)
7 dni fermentacja burzliwa
16 dni fermentacja cicha
Refermentacja 160 g glukozy

Piwo jest już po refermentacji w butelkach, dojrzewa. Pierwsze próby pokazały, ze barwa odpowiada ciemnemu bursztynowi z czerwonymi refleksami. W smaku bardzo słodowe, treściwe, alkohol niewyczuwalny w trakcie picia (przyjemnie rozgrzewa w żołądku). Goryczka szlachetna, nie dominuje, pozostaje na języku.
Piwo bardzo przyjemne w picu. Uważam, ze jak na pierwszą samodzielną recepturę bardzo udane.
Przy następnej degustacji dodam zdjęcia.

Autor:  Łukasz [ 10 lip 2010, o 01:19 ]
Tytuł:  Re: Amber

Szczerze? To podobną (bo nie taką samą) recepturę gdzieś widziałem... Ale to jest nie ważne, ważne jest to, że smakuje :D
Myślę, że mieści się to w gatunku piw specjalnych

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/