Łódzki Klub Winiarzy http://klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Amber http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=40&t=167 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Galadhen [ 9 lip 2010, o 18:10 ] |
Tytuł: | Amber |
Wymyśliłem sobie pewnego dnia recepturę. Podejrzewam, ze nie mieści się w żadnym gatunku piwa, ale osiągnąłem początkowe zamierzenia. Amber 22 litry, 14 blg 2kg słodu pilzeńskiego 2kg słód pale ale 1kg słód melanoidynowy 0,25 kg słodu caraamber 30 g chmiel goryczkowy Marynka 30 g chmiel aromatyczny Fuggles Drożdze Safale Mech irlandzki 63 st C - 45 minut 75 - do negatywnej próby jodowej Gotowanie 60 minut w 15 minucie 30 g Marynki w 30 minucie 30 g Fuggles w 50 minucie mech irlandzki. Fermentacja (temp ok 24 st C) 7 dni fermentacja burzliwa 16 dni fermentacja cicha Refermentacja 160 g glukozy Piwo jest już po refermentacji w butelkach, dojrzewa. Pierwsze próby pokazały, ze barwa odpowiada ciemnemu bursztynowi z czerwonymi refleksami. W smaku bardzo słodowe, treściwe, alkohol niewyczuwalny w trakcie picia (przyjemnie rozgrzewa w żołądku). Goryczka szlachetna, nie dominuje, pozostaje na języku. Piwo bardzo przyjemne w picu. Uważam, ze jak na pierwszą samodzielną recepturę bardzo udane. Przy następnej degustacji dodam zdjęcia. |
Autor: | Łukasz [ 10 lip 2010, o 01:19 ] |
Tytuł: | Re: Amber |
Szczerze? To podobną (bo nie taką samą) recepturę gdzieś widziałem... Ale to jest nie ważne, ważne jest to, że smakuje Myślę, że mieści się to w gatunku piw specjalnych |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |