Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 17:19


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Amber Pszeniczny
PostNapisane: 6 paź 2010, o 21:43 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Ostatnio uwarzyłem takie cudo (podobnie jak u Galadhena przepis autorski):

Słód Pilzneński 1 kg
Słód Pszeniczny jasny 1 kg
Słód Pszeniczny ciemny 1 kg
Słód Caraamber 124 g
Słód Caraaroma 124 g

Chmiele aromatyczne 26g
- Lubelski 10 g
- Cascade 10 g
- Spalt Select 10 g
- Perle 6 g

Drożdże Weihenstephan Wheat

Ponieważ nie mam jeszcze kadzi filtracyjnej i przy filtrowaniu i wysładzaniu miałem sporo zachodu i kłopotu, to były również pewne straty i wyszło ok 10 litrów piwa o ekstrakcie 13 blg

Na razie jeszcze fermentuje ale z tego co już widać to kolor ma bursztynowy z czerwonawym odcieniem, zapach słodowo-chlebowy z delikatnym aromatem chmielu...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Amber Pszeniczny
PostNapisane: 6 paź 2010, o 23:58 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Brzmi pysznie:)

Przy okazji zapytam: skąd bierzesz drożdże i jak je dobierać?

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Amber Pszeniczny
PostNapisane: 7 paź 2010, o 13:40 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Te konkretne mam ze sklepu http://www.piwodziej.pl - dołożyli mi w prezencie przy jakimś zamówieniu jako reklamę produktu i tak sobie leżały w lodóweczce... One są akurat w porównaniu z aktywnymi drogie, ale jakby co to podjedź do mnie to Ci zbiorę ich trochę i sobie namnożysz (można w ten sposób wykorzystać drożdże nawet na 8 warek)

P.S. Generalnie drożdże dobiera się w zależności od tego jakie chcesz zrobic piwo - dzielą się głównie na drożdże górnej i dolnej fermentacji, a w tym podziale na bardziej szczegółowe podziały... Te są akurat do piw pszenicznych i są to drożdże używane w większości niemieckich browarów...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Amber Pszeniczny
PostNapisane: 9 paź 2010, o 10:57 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Fermentacja burzliwa ustała i wczoraj (po 3 dniach od jej początku) zmierzyłem blg i wynosił 5 - dzisiaj zlewam na cichą, a za tydzień zabutelkuję...
Zapach kapitalny, smak delikatny, ale w sumie to jeszcze młode piwo (tzw zielone) więc się na pewno zmieni...
Zobaczymy za miesiąc cóż z tego będzie 8-)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Amber Pszeniczny
PostNapisane: 9 paź 2010, o 14:53 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 16:59
Posty: 894
Łukasz - dasz spróbować?
A jak sterylizujesz butelki?
pozdrawiam
D.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Amber Pszeniczny
PostNapisane: 9 paź 2010, o 17:32 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Wezmę na zlot :D Co do sterylizacji butelek to generalnie tak jak przy winie - myję dokładnie płynem do mycia naczyń, płuczę solidnie, żeby płynu czuć nie było (w tym też wrzątkiem), a przed samym zabutelkowaniem płuczę roztworem piro i tyle...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Amber Pszeniczny
PostNapisane: 4 lis 2010, o 17:36 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Łukasz, dzięki za drożdże. Nastawiłem w ostatni weekend pszeniczne (wysłodziłem ok. 10l do 15blg, to chyba niezły wynik jak na domowe warunki?), fermentacja ruszyła z kopyta.

Mam tylko wątpliwości jak długo można trzymać piwo po fermentacji nad osadem?

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Amber Pszeniczny
PostNapisane: 4 lis 2010, o 19:56 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Zlej jak się tylko skończy - u mnie szybko poszło, i jak chcesz to potrzymaj troszkę (ok tygodnia) na cichej, ale nie jest to konieczne (najwyżej będzie nieco mętne) i butelkujesz...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Amber Pszeniczny
PostNapisane: 11 gru 2010, o 15:41 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 11:44
Posty: 252
Kolman, trzyma się około 5 dni, w zależności od tempa fermentacji i często też mówi się o spadku blg do 5. Ja trzymam nie dłuzej niż 7 dni, potem cicha od 10 do 14 dni.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Amber Pszeniczny
PostNapisane: 12 gru 2010, o 20:25 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Trzymałem wtedy około 10 dni. Cóż, nie było innego wyboru. Myślę, że wielkiej zbrodni nie popełniłem;)

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.027s | 16 Queries | GZIP : Off ]