Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Amber Pszeniczny
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=40&t=194
Strona 1 z 2

Autor:  Łukasz [ 6 paź 2010, o 21:43 ]
Tytuł:  Amber Pszeniczny

Ostatnio uwarzyłem takie cudo (podobnie jak u Galadhena przepis autorski):

Słód Pilzneński 1 kg
Słód Pszeniczny jasny 1 kg
Słód Pszeniczny ciemny 1 kg
Słód Caraamber 124 g
Słód Caraaroma 124 g

Chmiele aromatyczne 26g
- Lubelski 10 g
- Cascade 10 g
- Spalt Select 10 g
- Perle 6 g

Drożdże Weihenstephan Wheat

Ponieważ nie mam jeszcze kadzi filtracyjnej i przy filtrowaniu i wysładzaniu miałem sporo zachodu i kłopotu, to były również pewne straty i wyszło ok 10 litrów piwa o ekstrakcie 13 blg

Na razie jeszcze fermentuje ale z tego co już widać to kolor ma bursztynowy z czerwonawym odcieniem, zapach słodowo-chlebowy z delikatnym aromatem chmielu...

Autor:  kolman [ 6 paź 2010, o 23:58 ]
Tytuł:  Re: Amber Pszeniczny

Brzmi pysznie:)

Przy okazji zapytam: skąd bierzesz drożdże i jak je dobierać?

Autor:  Łukasz [ 7 paź 2010, o 13:40 ]
Tytuł:  Re: Amber Pszeniczny

Te konkretne mam ze sklepu http://www.piwodziej.pl - dołożyli mi w prezencie przy jakimś zamówieniu jako reklamę produktu i tak sobie leżały w lodóweczce... One są akurat w porównaniu z aktywnymi drogie, ale jakby co to podjedź do mnie to Ci zbiorę ich trochę i sobie namnożysz (można w ten sposób wykorzystać drożdże nawet na 8 warek)

P.S. Generalnie drożdże dobiera się w zależności od tego jakie chcesz zrobic piwo - dzielą się głównie na drożdże górnej i dolnej fermentacji, a w tym podziale na bardziej szczegółowe podziały... Te są akurat do piw pszenicznych i są to drożdże używane w większości niemieckich browarów...

Autor:  Łukasz [ 9 paź 2010, o 10:57 ]
Tytuł:  Re: Amber Pszeniczny

Fermentacja burzliwa ustała i wczoraj (po 3 dniach od jej początku) zmierzyłem blg i wynosił 5 - dzisiaj zlewam na cichą, a za tydzień zabutelkuję...
Zapach kapitalny, smak delikatny, ale w sumie to jeszcze młode piwo (tzw zielone) więc się na pewno zmieni...
Zobaczymy za miesiąc cóż z tego będzie 8-)

Autor:  Geronimo [ 9 paź 2010, o 14:53 ]
Tytuł:  Re: Amber Pszeniczny

Łukasz - dasz spróbować?
A jak sterylizujesz butelki?
pozdrawiam
D.

Autor:  Łukasz [ 9 paź 2010, o 17:32 ]
Tytuł:  Re: Amber Pszeniczny

Wezmę na zlot :D Co do sterylizacji butelek to generalnie tak jak przy winie - myję dokładnie płynem do mycia naczyń, płuczę solidnie, żeby płynu czuć nie było (w tym też wrzątkiem), a przed samym zabutelkowaniem płuczę roztworem piro i tyle...

Autor:  kolman [ 4 lis 2010, o 17:36 ]
Tytuł:  Re: Amber Pszeniczny

Łukasz, dzięki za drożdże. Nastawiłem w ostatni weekend pszeniczne (wysłodziłem ok. 10l do 15blg, to chyba niezły wynik jak na domowe warunki?), fermentacja ruszyła z kopyta.

Mam tylko wątpliwości jak długo można trzymać piwo po fermentacji nad osadem?

Autor:  Łukasz [ 4 lis 2010, o 19:56 ]
Tytuł:  Re: Amber Pszeniczny

Zlej jak się tylko skończy - u mnie szybko poszło, i jak chcesz to potrzymaj troszkę (ok tygodnia) na cichej, ale nie jest to konieczne (najwyżej będzie nieco mętne) i butelkujesz...

Autor:  Galadhen [ 11 gru 2010, o 15:41 ]
Tytuł:  Re: Amber Pszeniczny

Kolman, trzyma się około 5 dni, w zależności od tempa fermentacji i często też mówi się o spadku blg do 5. Ja trzymam nie dłuzej niż 7 dni, potem cicha od 10 do 14 dni.

Autor:  kolman [ 12 gru 2010, o 20:25 ]
Tytuł:  Re: Amber Pszeniczny

Trzymałem wtedy około 10 dni. Cóż, nie było innego wyboru. Myślę, że wielkiej zbrodni nie popełniłem;)

Strona 1 z 2 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/