Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Trwałość piwa
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=40&t=197
Strona 1 z 1

Autor:  Damian [ 12 paź 2010, o 08:50 ]
Tytuł:  Trwałość piwa

Czy macie jakieś doświadczenie dotyczące trwałości własnych piw???

Ja ostatnio otworzyłem butelkę piwa Meksykańskiego (z kita) po 1,5 roku było jeszcze pijalne choć smak już się pogorszył, wcześniej otwierałem butelki z tej samej warki po 1 roku i było wyśmienite. Warunki przechowywania niezbyt idealne co prawda ciemno (piwnica) ale i ciepło (ok 19-20st C).

Wniosek płynie z tego, że piwa żywe są dość trwałe i roczne leżakowanie dobrze im robi, pewnie było by jeszcze lepiej w niskiej temperaturze tak ok 10-12st C.

Autor:  Łukasz [ 12 paź 2010, o 09:06 ]
Tytuł:  Re: Trwałość piwa

Po lekturze wątków na różnych forach browarniczych i youtube zauważyłem, że niektórzy trzymają swoje piwa nawet kilka lat i z pozytywnym skutkiem...
Natomiast jeśli chodzi o minimum dojrzewania, to jeden gość twierdzi, że piwa z kitów nadają się do picia już po miesiącu, a zacierane wymagają więcej czasu, żeby wydobyła się pełnia smaku i aromatu (kilka miesięcy)
Moje pierwsze piwo, które mimo, że było skwaszone (nie wiem czy przez warzenie ze słodem czy zainfekowane czymś - prawdopodobnie jedno i drugie) po ponad roku miało całkiem niezły smak, a ta nadmierna kwasowość się ustabilizowała i było pijalne...

Autor:  Luku [ 6 lis 2010, o 14:45 ]
Tytuł:  Re: Trwałość piwa

Moje najstarsze, zachowane piwka z kitów mają 18 miesięcy - IPA, Real Ale i Canadian. Mam po 4 buteleczki z każdego, piłem 2 tygodnie temu IPA i Canadian i był lepsze niż na początku (3-4 miesiąc).

Autor:  Galadhen [ 11 gru 2010, o 15:45 ]
Tytuł:  Re: Trwałość piwa

Z piwem jest jak z winem... im mocniejsze, tym musi dłużej leżakować. Oczywiście roczne piwa są zupełnie zdatne do spożycia. Zauważyłem tendencję wyostrzania się aromatów, które po kilku ładnych miesiącach uwydatniły się. Wszystko oczywiście też zależy od użytych surowców.

Autor:  Merv [ 28 lip 2011, o 10:07 ]
Tytuł:  Re: Trwałość piwa

Witam
Co do leżakowania, nie szedłbym tak daleko. Zdatność do picia po określonym czasie (leżakowaniu) a trwałość to dwie różne, nie związane ze sobą rzeczy.
Np taki Kolsh po miesiącu leżakowania jest smacznym, dojrzałym Kolschem, a po 1,5 roku już tego piwa nie przypomina.
Trwałość piwa może być duża, ale nie zawsze oznacza to, że po takim czasie będzie ono smaczne. Aromaty chmielowe i część estrowych zanikają, uwydatniają się inne, cięższe. Dlatego właśnie piwa cięższe, z dużym udziałem palonych słodów i niezbyt akcentowaną chmielowością mogą leżeć dłużej - tam zanik aromatów chmielowych czy estrowych nie szkodzi, bo i tak miały one marginalne znaczenie.
Reasumując -trwałość piwa może być bardzo duża, ale długie leżakowanie niektórym piwom szkodzi - wszystko zależy od stylu.

Autor:  Damian [ 28 lip 2011, o 10:20 ]
Tytuł:  Re: Trwałość piwa

Powitać Kolegę Piwowara, jest wiele słuszności w tym co napisałeś, podobnie jest z winami i miodami. Nie każdemu długie leżakowanie służy, a zdatność do spożycia i szczyt "formy" to dwie różne sprawy.

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/