Ostatnia wizyta: Teraz jest 29 mar 2024, o 00:04


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Stout Owsiany
PostNapisane: 9 mar 2011, o 22:39 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Właśnie skończyłem zacieranie i się filtruje - jutro chmielenie :D
Napiszę jutro dokładnie co i ile dałem itp... Jedyne do czego mogę się teraz przyczepic to kolor - we wiadrze czarny, ale w cukromierzu bardziej czerwony...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Stout Owsiany
PostNapisane: 10 mar 2011, o 13:28 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 16:59
Posty: 894
Chciałbym zrobić Stouta owsianego w/g Weny

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Kate ... 2od%C3%B3w

jak zdrowie pozwoli, to wkrótce popełnię ;)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Stout Owsiany
PostNapisane: 15 mar 2011, o 22:28 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Początkowo chciałem uwarzyc stouta owsianego i stouta imerialnego, ale brak czasu oraz brak rozeznania smakowego względem stouta imperialnego popełniłem dwa takowe piwa (właściwie to jedno w dwóch wariantach)

Słody:
Monachijski 2086 g (typ I i II pół na pół)
Pale Ale 3114 g
Carabelge 268 g
Special B 242 g
Caramunich typ III 264 g
Palony 192 g

Płatki Owsiane (błyskawiczne) 500 g

Chmiele:
I: Marynka 40 g
Lubelski 8 g
Perle 2 g
II: Marynka 9 g
Lubelski 2 g

Mech Irlandzki ok 1 łyżeczki (od herbaty)

Drożdże:
Safbrew s-33


Zacieranie:
Słody (bez palonego) zmieszałem z wodą o temperaturze ok 50*C w dwóch garnkach i podgrzałem do 65-67*C (ta temperatura się wachała podczas zacierania) dałem płatki owsiane i przetrzymałem ok 75 min po czym podgrzałem do 72*C przetrzymałem 10 min dałem słód palony i dalej trzymałem 20 min.

Filtrowanie/wysładzanie:
Odfiltrowałem to przelałem wodą do momentu jak zapełniłem 20 litrowe wiadro (większego nie mam) i filtrat miał 20 blg i nadal leciał o gęstości 10 blg, więc odlałem ok 5 litrów (z tych 20 blg) i uzupełniłem tym rzadszym płynem - tak powstały dwie warianty.

Chmielenie:
Na drugi dzień chmieliłem przez 90 min (aromatyczne chmiele były dane na ostatnie 15 min) - z chmielem aromatycznym dałem mech irlandzki, wariant rzadszy uzupełniłem wodą do równych 20 litrów (15 blg), a w wariancie o większej gęstości nie uzupełniałem odparowanej wody co dało 24 blg

Po wystudzeniu dałem drożdże i nadal pracuje

Na razie pojawia się sympatyczny aromat czekoladowy i lekko orzechowy, blg spada powoli dam znac jak się zakończy burzliwa fermentacja.

Nie wiem czy ten mocniejszy wariant można nazwac imperialnym przez ten dodatek płatków owsianych, niemniej jednak gęstością początkową mu nie ustępuje...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Stout Owsiany
PostNapisane: 16 mar 2011, o 22:19 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Koniec burzliwej...
Jedno piwo zjechało z 24 blg do 7 blg, a drugie z 15 blg do 4 blg... Czyli nieco mniej niż 9% i 6% alkoholu... Smaku jeszcze nie sprawdzałem, ale zapach przyjemny - nie dawałem zbyt wiele palonego słodu więc spalenizny nie powinno byc wyczuwalnej, ale zobaczymy po próbie smaku...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.027s | 16 Queries | GZIP : Off ]