Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Stout Owsiany
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=40&t=251
Strona 1 z 1

Autor:  Łukasz [ 9 mar 2011, o 22:39 ]
Tytuł:  Stout Owsiany

Właśnie skończyłem zacieranie i się filtruje - jutro chmielenie :D
Napiszę jutro dokładnie co i ile dałem itp... Jedyne do czego mogę się teraz przyczepic to kolor - we wiadrze czarny, ale w cukromierzu bardziej czerwony...

Autor:  Geronimo [ 10 mar 2011, o 13:28 ]
Tytuł:  Re: Stout Owsiany

Chciałbym zrobić Stouta owsianego w/g Weny

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Kate ... 2od%C3%B3w

jak zdrowie pozwoli, to wkrótce popełnię ;)

Autor:  Łukasz [ 15 mar 2011, o 22:28 ]
Tytuł:  Re: Stout Owsiany

Początkowo chciałem uwarzyc stouta owsianego i stouta imerialnego, ale brak czasu oraz brak rozeznania smakowego względem stouta imperialnego popełniłem dwa takowe piwa (właściwie to jedno w dwóch wariantach)

Słody:
Monachijski 2086 g (typ I i II pół na pół)
Pale Ale 3114 g
Carabelge 268 g
Special B 242 g
Caramunich typ III 264 g
Palony 192 g

Płatki Owsiane (błyskawiczne) 500 g

Chmiele:
I: Marynka 40 g
Lubelski 8 g
Perle 2 g
II: Marynka 9 g
Lubelski 2 g

Mech Irlandzki ok 1 łyżeczki (od herbaty)

Drożdże:
Safbrew s-33


Zacieranie:
Słody (bez palonego) zmieszałem z wodą o temperaturze ok 50*C w dwóch garnkach i podgrzałem do 65-67*C (ta temperatura się wachała podczas zacierania) dałem płatki owsiane i przetrzymałem ok 75 min po czym podgrzałem do 72*C przetrzymałem 10 min dałem słód palony i dalej trzymałem 20 min.

Filtrowanie/wysładzanie:
Odfiltrowałem to przelałem wodą do momentu jak zapełniłem 20 litrowe wiadro (większego nie mam) i filtrat miał 20 blg i nadal leciał o gęstości 10 blg, więc odlałem ok 5 litrów (z tych 20 blg) i uzupełniłem tym rzadszym płynem - tak powstały dwie warianty.

Chmielenie:
Na drugi dzień chmieliłem przez 90 min (aromatyczne chmiele były dane na ostatnie 15 min) - z chmielem aromatycznym dałem mech irlandzki, wariant rzadszy uzupełniłem wodą do równych 20 litrów (15 blg), a w wariancie o większej gęstości nie uzupełniałem odparowanej wody co dało 24 blg

Po wystudzeniu dałem drożdże i nadal pracuje

Na razie pojawia się sympatyczny aromat czekoladowy i lekko orzechowy, blg spada powoli dam znac jak się zakończy burzliwa fermentacja.

Nie wiem czy ten mocniejszy wariant można nazwac imperialnym przez ten dodatek płatków owsianych, niemniej jednak gęstością początkową mu nie ustępuje...

Autor:  Łukasz [ 16 mar 2011, o 22:19 ]
Tytuł:  Re: Stout Owsiany

Koniec burzliwej...
Jedno piwo zjechało z 24 blg do 7 blg, a drugie z 15 blg do 4 blg... Czyli nieco mniej niż 9% i 6% alkoholu... Smaku jeszcze nie sprawdzałem, ale zapach przyjemny - nie dawałem zbyt wiele palonego słodu więc spalenizny nie powinno byc wyczuwalnej, ale zobaczymy po próbie smaku...

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/