Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 16:52


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kryteria oceny piwa.
PostNapisane: 16 mar 2011, o 14:28 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 513
W znanym programie dokumentalnym, w serii Megafabryki jeden z odcinków poświęcony jest wielkiej wytwórni Heinekena.
W laboratorium jakości kilku degustatorów ocenia każdą partię piwa według następujących kryteriów:
ESTERY - estrowość, aromaty owocowe i inne
HOPPY - chmielowość
SULPHURY - siarkowość
AGED - dojrzałość
SOUR - kwasowość
SWEET - słodycz
Arkusz ocen przy każdym z tych kryteriów ma poziomą kreskę z maksymalnym poziomem z prawej strony. Jak było widać, degustator stawia znak ( kreskę pionową) w wybranym przez siebie miejscu. Wygląda na to, że skala jest ciągła i nie ma na niej podziałki. Prawdopodobnie arkusze są skanowane i każdemu kryterium przypisywana jest wtedy wartość liczbowa.
Może warto byłoby z podobnego arkusza skorzystać przy okazji degustacji i jakiegoś naszego konkursu piw ?
Obejrzyjcie ten program, bo warto. Oczywiście o metodzie High Gravity nie wspomnieli ani słowa :lol:


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kryteria oceny piwa.
PostNapisane: 16 mar 2011, o 22:22 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Jestem za... Ciągła kreska daje możliwośc bardziej "obiektywnej" oceny, a nie stoi nic na przeszkodzie coby przyłożyc później wyskalowaną drugą kreske np linijkę (skaner nie jest wtedy potrzebny) i określic ocenę w liczbach/procentach/punktach/i w czym dusza tylko zapragnie...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kryteria oceny piwa.
PostNapisane: 16 mar 2011, o 22:37 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec

Dołączył(a): 17 lis 2009, o 18:10
Posty: 521
Myślę,że ocena może tu zależeć od grubości długopisu czy flamastra jurora.
Czy nie lepiej zastąpić to liczbową oceną np z dokładnością do 0,01 czy 0.001.
Bardziej prosta metoda obliczania wyników i mniejsza możliwość popełnienia błędu przez jurora.

_________________
Pozdrawiam
Wojtek

Wino jest nieustającym dowodem,
że Bóg kocha nas i lubi widzieć nas szczęśliwymi
Benjamin Franklin


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kryteria oceny piwa.
PostNapisane: 17 mar 2011, o 00:51 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
A jak piw będzie dużo i będą mocne to juror może nie trafic w odpowiednią liczbę, a grubym mazaczkiem trafi z dokładnością do ... - to już zależy od grubości...
P. S. Voy'u wszystkiego najlepszego :D


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kryteria oceny piwa.
PostNapisane: 18 mar 2011, o 15:56 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec

Dołączył(a): 17 lis 2009, o 18:10
Posty: 521
Odnoszę wrażenie,że Markowi chodziło o kryteria oceny piwa,a nie sam sposób wyrażenia tej oceny.Myślę,że jest to ciekawy sposób oceny parametrów piwa.Oczywiście mówię to z punktu widzenia konsumenta.

_________________
Pozdrawiam
Wojtek

Wino jest nieustającym dowodem,
że Bóg kocha nas i lubi widzieć nas szczęśliwymi
Benjamin Franklin


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kryteria oceny piwa.
PostNapisane: 25 mar 2011, o 19:26 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 11:44
Posty: 252
Ja bym się jednak trzymał wersji, w której ocenia się piwa jednego gatunku. Nijak nie można porównać ze sobą aromatu chmielowego w IPA i w stoucie. To tak jakbyśmy porównywali barwę wina czerwonego i białego.

W programie Browar Tour na Discovery, pracownicy browaru Dogfish Head także testują piwa, tylko że w obrębie danego gatunku. Pozwala im to na zachowanie jednakowego poziomu danego piwa.
Polecam wszystkim program, ponieważ pokazuje nietypowe podejście do piwa:)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kryteria oceny piwa.
PostNapisane: 26 mar 2011, o 00:19 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Galadhen napisał(a):
Ja bym się jednak trzymał wersji, w której ocenia się piwa jednego gatunku. Nijak nie można porównać ze sobą aromatu chmielowego w IPA i w stoucie. To tak jakbyśmy porównywali barwę wina czerwonego i białego.

W programie Browar Tour na Discovery, pracownicy browaru Dogfish Head także testują piwa, tylko że w obrębie danego gatunku. Pozwala im to na zachowanie jednakowego poziomu danego piwa.
Polecam wszystkim program, ponieważ pokazuje nietypowe podejście do piwa:)


Tu się zgadzam, że jak oceniac piwa to tylko w obrębie gatunku, a nawet podgatunku (stout, stout imperialny, stout owsiany owsiany, oisters stout, chocolate stout, sweet milk stout - to całkiem inne piwa tak jak porter i porter bałtycki)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.070s | 14 Queries | GZIP : Off ]