Ostatnia wizyta: Teraz jest 29 mar 2024, o 09:40


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Coopers, nie bangla
PostNapisane: 11 paź 2011, o 10:57 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 20 wrz 2011, o 21:45
Posty: 38
Lokalizacja: Łódź
Witajcie.
Wstawiłem wczoraj brzeczkę na piwo ( Pilsner). Zrobiłem ok 18 litrów, ale niestety fermentacja nie jest zbyt szybka...

Opiszę krok po kroku co i jak robiłem.
1 kg cukru wymieszany z 2l. gotowanej wody oraz koncentrat - to wszystko dobrze wymieszałem.
Po wystygnięciu brzeczki do 27*C, wlałem całość do fermentatora dolewając tym samym 15l. wody mineralnej oczywiście niegazowanej o temp. pokojowej. Wymieszałem jeszcze raz całość dosypałem drożdże dołączone do opakowania i zamieszałem jeszcze raz. Postawiłem w pomieszczeniu gosp. w domu. Zauważyłem jednak, że temp. waha się między 20 a 21*C więc przeniosłem całość do swojego pokoju gdzie temp. była ok 26*C, teraz 22*C. Niestety fermentuje bardzo wolno a nawet prawie wcale. Dopiero gdy nacisnąłem wieczko, zaczęło coś lecieć z rurki fermentacyjnej (poczułem drożdże) - tak to cały dzień wczorajszy i poranek dzisiejszy - cisza.

Mam nadzieję, że nic nie spitoliłem i łudzę się, że przez to, iż zamiast nastawiać na 23l nastawiłem na 18l - gazy muszą wypełnić większą powierzchnię wiadra. Ale spodziewałem się, że rano będzie lepiej...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Coopers, nie bangla
PostNapisane: 11 paź 2011, o 14:07 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Na podstawie twojego opisu, podejrzewam nieszczelność pomiędzy pokrywą a pojemnikiem. Powinno wszystko być OK.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Coopers, nie bangla
PostNapisane: 11 paź 2011, o 14:55 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 20 wrz 2011, o 21:45
Posty: 38
Lokalizacja: Łódź
Zakleiłem taśmą klejącą, ale chyba muszę użyć czegoś innego. Podejrzewam też nieszczelność między dziurą a uszczelką w deklu.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Coopers, nie bangla
PostNapisane: 11 paź 2011, o 15:00 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Zalej parafiną ze świeczki.
Najważniejsze to czy szumi w środku.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Coopers, nie bangla
PostNapisane: 11 paź 2011, o 15:33 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 20 wrz 2011, o 21:45
Posty: 38
Lokalizacja: Łódź
Otworzyłem wieko - piana jest, wygląda jakby powoli "bulgotało". No i czuć taki intensywny zapach lekko drażniący.

Z tą parafiną to mówisz aby zalać uszczelkę przy dziurze i rurkę z uszczelką ?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Coopers, nie bangla
PostNapisane: 11 paź 2011, o 15:52 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Spokojnie, wygląda na to, że fermentuje... Na drugi raz drożdże uwodnij zanim dodasz - w Twoim przypadku raczej nie miało to znaczenia, ale wydaje mi się, że przy bardziej gęstych nastawach mogą miec problemy takie wprost wsypane...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Coopers, nie bangla
PostNapisane: 11 paź 2011, o 15:55 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 20 wrz 2011, o 21:45
Posty: 38
Lokalizacja: Łódź
Stosowałem się do zaleceń z instrukcji. Dodatkowo zakleiłem całość lepszą taśmą, a uszczelkę potraktowałem parafiną. Widać rezultat - powoli robi się ciśnienie ;)

Dzięki serdeczne.

EDIT: Poszły pierwsze bąble ;) Parafina pomogła.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Coopers, nie bangla
PostNapisane: 14 paź 2011, o 10:56 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 16:59
Posty: 894
Pysio- jeśli temp. w miejscu fermentacji wynosi ok. 22 st. (jak pisałeś) to zgodnie z instrukcją po tygodniu będziesz mógł przystąpić do zlewania i refermentacji w butelkach.
Będą Ci oczywiście potrzebne butelki ,kapsle,kapslownica( niezła Greta) i miarka( trójramienna) do odmierzania ilości cukru bądź glukozy sypanej ( ja radzę sypać) bezpośrednio do butelek i wężyk do zlewania ( chyba że masz fermentator z kranikiem (wygodniej).
Dobrze byłoby mieć balingomierz który to winiarzowi i piwowarowi jest niezbędny ;)
Pozdrawiam
D.G.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Coopers, nie bangla
PostNapisane: 15 paź 2011, o 11:30 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 20 wrz 2011, o 21:45
Posty: 38
Lokalizacja: Łódź
Na instrukcji napisane było, że 4-6 dni aż ustanie bąblowanie w rurce fermentacyjnej.
Niestety nie widzę aby zamierzało to ustać, choć się zwolniło trochę. średnio bąbel na 50sek.
Czy przelewać do butelek czy poczekać jeszcze trochę ? W poniedziałek wieczorem nastawiłęm całość ;)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Coopers, nie bangla
PostNapisane: 15 paź 2011, o 11:53 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Nie ciągnij równolegle dwóch wątków... Odpisame Ci w tym drugim...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.029s | 14 Queries | GZIP : Off ]