Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Coopers, nie bangla
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=40&t=306
Strona 1 z 2

Autor:  Pysio [ 11 paź 2011, o 10:57 ]
Tytuł:  Coopers, nie bangla

Witajcie.
Wstawiłem wczoraj brzeczkę na piwo ( Pilsner). Zrobiłem ok 18 litrów, ale niestety fermentacja nie jest zbyt szybka...

Opiszę krok po kroku co i jak robiłem.
1 kg cukru wymieszany z 2l. gotowanej wody oraz koncentrat - to wszystko dobrze wymieszałem.
Po wystygnięciu brzeczki do 27*C, wlałem całość do fermentatora dolewając tym samym 15l. wody mineralnej oczywiście niegazowanej o temp. pokojowej. Wymieszałem jeszcze raz całość dosypałem drożdże dołączone do opakowania i zamieszałem jeszcze raz. Postawiłem w pomieszczeniu gosp. w domu. Zauważyłem jednak, że temp. waha się między 20 a 21*C więc przeniosłem całość do swojego pokoju gdzie temp. była ok 26*C, teraz 22*C. Niestety fermentuje bardzo wolno a nawet prawie wcale. Dopiero gdy nacisnąłem wieczko, zaczęło coś lecieć z rurki fermentacyjnej (poczułem drożdże) - tak to cały dzień wczorajszy i poranek dzisiejszy - cisza.

Mam nadzieję, że nic nie spitoliłem i łudzę się, że przez to, iż zamiast nastawiać na 23l nastawiłem na 18l - gazy muszą wypełnić większą powierzchnię wiadra. Ale spodziewałem się, że rano będzie lepiej...

Autor:  Krzysztof [ 11 paź 2011, o 14:07 ]
Tytuł:  Re: Coopers, nie bangla

Na podstawie twojego opisu, podejrzewam nieszczelność pomiędzy pokrywą a pojemnikiem. Powinno wszystko być OK.

Autor:  Pysio [ 11 paź 2011, o 14:55 ]
Tytuł:  Re: Coopers, nie bangla

Zakleiłem taśmą klejącą, ale chyba muszę użyć czegoś innego. Podejrzewam też nieszczelność między dziurą a uszczelką w deklu.

Autor:  Damian [ 11 paź 2011, o 15:00 ]
Tytuł:  Re: Coopers, nie bangla

Zalej parafiną ze świeczki.
Najważniejsze to czy szumi w środku.

Autor:  Pysio [ 11 paź 2011, o 15:33 ]
Tytuł:  Re: Coopers, nie bangla

Otworzyłem wieko - piana jest, wygląda jakby powoli "bulgotało". No i czuć taki intensywny zapach lekko drażniący.

Z tą parafiną to mówisz aby zalać uszczelkę przy dziurze i rurkę z uszczelką ?

Autor:  Łukasz [ 11 paź 2011, o 15:52 ]
Tytuł:  Re: Coopers, nie bangla

Spokojnie, wygląda na to, że fermentuje... Na drugi raz drożdże uwodnij zanim dodasz - w Twoim przypadku raczej nie miało to znaczenia, ale wydaje mi się, że przy bardziej gęstych nastawach mogą miec problemy takie wprost wsypane...

Autor:  Pysio [ 11 paź 2011, o 15:55 ]
Tytuł:  Re: Coopers, nie bangla

Stosowałem się do zaleceń z instrukcji. Dodatkowo zakleiłem całość lepszą taśmą, a uszczelkę potraktowałem parafiną. Widać rezultat - powoli robi się ciśnienie ;)

Dzięki serdeczne.

EDIT: Poszły pierwsze bąble ;) Parafina pomogła.

Autor:  Geronimo [ 14 paź 2011, o 10:56 ]
Tytuł:  Re: Coopers, nie bangla

Pysio- jeśli temp. w miejscu fermentacji wynosi ok. 22 st. (jak pisałeś) to zgodnie z instrukcją po tygodniu będziesz mógł przystąpić do zlewania i refermentacji w butelkach.
Będą Ci oczywiście potrzebne butelki ,kapsle,kapslownica( niezła Greta) i miarka( trójramienna) do odmierzania ilości cukru bądź glukozy sypanej ( ja radzę sypać) bezpośrednio do butelek i wężyk do zlewania ( chyba że masz fermentator z kranikiem (wygodniej).
Dobrze byłoby mieć balingomierz który to winiarzowi i piwowarowi jest niezbędny ;)
Pozdrawiam
D.G.

Autor:  Pysio [ 15 paź 2011, o 11:30 ]
Tytuł:  Re: Coopers, nie bangla

Na instrukcji napisane było, że 4-6 dni aż ustanie bąblowanie w rurce fermentacyjnej.
Niestety nie widzę aby zamierzało to ustać, choć się zwolniło trochę. średnio bąbel na 50sek.
Czy przelewać do butelek czy poczekać jeszcze trochę ? W poniedziałek wieczorem nastawiłęm całość ;)

Autor:  Łukasz [ 15 paź 2011, o 11:53 ]
Tytuł:  Re: Coopers, nie bangla

Nie ciągnij równolegle dwóch wątków... Odpisame Ci w tym drugim...

Strona 1 z 2 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/