Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 22:41


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: BREWMAKER - opinie
PostNapisane: 15 paź 2011, o 10:42 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 20 wrz 2011, o 21:45
Posty: 38
Lokalizacja: Łódź
Wg. ulotki powinienem dzisiaj przelewać brzeczkę do butelek. Napisane było także w instrukcji, że wywar powinien przestać fermentować (bąble w rurce powinny ustać). Niestety, nie zanosi się jakby brzeczka miała przestać fermentować.
Aha, dodam jeszcze, że dodałem mniej wody niż było to zalecane w instrukcji. Zamiast 20l. dałem 15.
Czy przez to będę musiał dłużej trzymać brzeczkę w fermentatorze ? Czy przelewać już bez względu na wszystko do butelek ?
Jeśli trzymać to ile ? Aż ustanie "głośna" fermentacja ?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: BREWMAKER - opinie
PostNapisane: 15 paź 2011, o 11:28 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 16:59
Posty: 894
Witaj ;)
Moim zdaniem poczekaj aż ustanie głośna fermentacja.
Co do czasu oczekiwania to trudno powiedzieć.

pozdrawiam
D.G.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: BREWMAKER - opinie
PostNapisane: 15 paź 2011, o 11:36 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 20 wrz 2011, o 21:45
Posty: 38
Lokalizacja: Łódź
A może zmierzyć poziom cukru ? I jak będzie w okolicach 0 (?) to przeleję?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: BREWMAKER - opinie
PostNapisane: 15 paź 2011, o 11:51 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
W piwie raczej nie będziesz miał w okolicy 0 bo są tam inne cukry jeszcze które nie fermentują, a zagęszczają piwo...
Czekaj aż ustanie fermentacja bo inaczej Ci butelki rozerwie... To, że dodałeś mniej wody to wpłynie jedynie na smak i zawartośc alkoholu...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: BREWMAKER - opinie
PostNapisane: 15 paź 2011, o 13:59 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 20 wrz 2011, o 21:45
Posty: 38
Lokalizacja: Łódź
Czyli czekać aż całkowicie ustanie bomblowanie ? Teraz jest bąbel średnio 1 na minutę...
W sumie z tego powodu (że rozerwie butelkę) nie przelewałem.
Jak się już uspokoi i przeleje w butelki to trzymać je w lodówce czy pokojowa temp ? Obstawiałbym za temp. pokojową ze wzgl. na drożdże które przecież muszą jeszcze wytworzyć CO2 w piwie a w niskich temp. mogą "nie działać" ?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: BREWMAKER - opinie
PostNapisane: 15 paź 2011, o 18:21 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Na początku po przelaniu trzymasz w cieple (20st) po tym czasie do zimnej i ciemnej piwnicy, trwałość ok 1 rok.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: BREWMAKER - opinie
PostNapisane: 17 paź 2011, o 15:00 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 20 wrz 2011, o 21:45
Posty: 38
Lokalizacja: Łódź
Czy butelki należy uprzednio w jakiś określony sposób umyć ? Tata wspomniał aby po wypłukaniu wsadzić je do piekarnika na 150* aby odparowała woda.

Ja używane butelki umyłem wodą z płynem do mycia naczyń, oczywiście dokładnie wypłukałem. A nowe, które zakupiłem - wypłukałem. Po kilku dniach wylałem resztkę wody z dna i to wszystko.
Czy jest sens płukać je jeszcze raz przed rozlaniem i wsadzić do piekarnika ? :oops:


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: BREWMAKER - opinie
PostNapisane: 17 paź 2011, o 15:48 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
"obróbka cieplna" butelek w piekarniku ma głównie na celu zabicie wszystkich mikrorganizmów które mogą zakazić piwo. Kapsle przed zamknięciem też zanurzasz na chwilę we wrzątku. Lejki i inny sprzęt też należy wyparzyć wrzątkiem.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: BREWMAKER - opinie
PostNapisane: 17 paź 2011, o 20:19 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Jako inne sposoby dezynfekcji można zastosować: wodny roztwór pirosiarczynu potasu lub sodu lub spirytus co najmniej 70%.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: BREWMAKER - opinie
PostNapisane: 17 paź 2011, o 22:41 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Ja przeważnie wyparzam butelki wrzątkiem (UWAGA NA RĘCE żeby się nie poparzyc)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.028s | 14 Queries | GZIP : Off ]