Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 15:41


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: BREWMAKER - opinie
PostNapisane: 13 paź 2011, o 15:10 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 20 wrz 2011, o 21:45
Posty: 38
Lokalizacja: Łódź
Czytałem temat i jestem nim bardzo zainteresowany, ale widzę, że ciężko dojść do porozumienia jeśli chodzi o termin :P


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: BREWMAKER - opinie
PostNapisane: 13 paź 2011, o 15:24 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 16:59
Posty: 894
Witajcie ;)
Ja bym Ci jednak Pysiu radził zacząć od brewkitu.
Bo - potrzebujesz mniej sprzętu,jest to szybsze i łatwiejsze.
Jak Ci się spodoba to zaczniesz robić piwo ze słodów, a wiedzę podstawową będziesz już miał.
pozdrawiam
D.G.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: BREWMAKER - opinie
PostNapisane: 13 paź 2011, o 18:15 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Mądrego zawsze miło posłuchać. Zacznij od kitów nawet te gdzie użyjesz cukru lub glukozy zamiast słodu są i tak dużo lepsze niż kupne piwa.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: BREWMAKER - opinie
PostNapisane: 13 paź 2011, o 20:41 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 16:59
Posty: 894
Damian ;) eh Ty :lol:

Pysio napisał(a):
Nie mam jakiegokolwiek doświadczenia w tym temacie. Jeśli jesteś w stanie doradzić jakąś dobrą literaturę to byłbym wdzięczny.


Pysiu to w/g mnie jest niezła podstawowa lektura http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/734
Bo- traktuje o tworzeniu piwa zarówno z kitów,jak i ze słodów.
Da Ci podstawową wiedzę a o taką Ci teraz chodzi ;)

Refermentację w butelkach prowadziłem na ekstrakcie słodowym , glukozie, cukrze.Istotnych różnic nie zauważyłem, ale nie twierdzę że ich nie ma.Dla mnie one nie istniały.Nut bimbrowych w refermentacji cukrem nie wyczułem :oops:
pozdrawiam


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: BREWMAKER - opinie
PostNapisane: 13 paź 2011, o 23:36 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Pysio napisał(a):
.Nut bimbrowych w refermentacji cukrem nie wyczułem :oops:
pozdrawiam

Bo i niby dlaczego miałyby byc? Czy jak do wina dodajesz cukier podczas fermentacji to wyczuwasz takie nuty? Albo do cydru do refermentacji to czy wyczuwasz? Wydaje mi się że to jakiś mit który wziął się nie wiem skąd... Albo jednemu się wydało, że coś poczuł i poszła fama...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: BREWMAKER - opinie
PostNapisane: 14 paź 2011, o 08:35 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Łukasz, chyba pomijasz tak istotny czynnik jak drożdże. Każdy szczep ma swoją charakterystykę która odnosi się również do tego jakie posmaki tworzy. Przykładowo drożdże winne Tokay z Biowinu dają posmaki miodowe.
Nie wiem czy posmaki bimbrowe powstają w piwie jak dodaje się cukier. Nie miałem okazji się przekonać ale argumentacja, że ich nie ma, poprzez porównanie z innymi fermentowanymi napojami jak wino czy cydr nie jest dla mnie przekonująca.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: BREWMAKER - opinie
PostNapisane: 14 paź 2011, o 09:12 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 16:59
Posty: 894
Łukasz napisał(a):
Pysio napisał(a):
.Nut bimbrowych w refermentacji cukrem nie wyczułem :oops:
pozdrawiam


Łukasz- to akurat ja napisałem :shock:

Zastosowałem skrót myślowy,odnosząc się do opinii o nutach bimbrowych jakoby wyczuwalnych przez niektórych, kiedy używają jako dodatku cukru.
Być może zaawansowani piwowarzy są w stanie to wychwycić,ale na początku piwowarskiej drogi może to być trudne.
Jak napisał Kguser rodzaj drożdży zarówno w winiarstwie i piwowarstwie jest b. istotny i daje rozmaite efekty.
Ale to są te niuanse które są istotne już dla zaawansowanych piwowarów (do k. się nie zaliczam :oops: )

Niewątpliwie najlepiej i najwięcej mógłby doradzić tutaj Merv ;)
Pysio rozpoczął swoją drogę z piwowarstwem w oparciu o brewkit i dobrze zrobił.
pozdrawiam
D.G.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: BREWMAKER - opinie
PostNapisane: 14 paź 2011, o 14:30 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
My się tu zastanawiamy ile diabełków mieści się na czubku szpilki, a rynkowi dostawcy piwopodobnych wyrobów leją spirytus do piwa bez mrugnięcia okiem :lol: :twisted: :D .

Powtarzam, każde (pod warunkiem, że nie zepsute) piwo domowe jest lepsze od większości kupnych :!:


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: BREWMAKER - opinie
PostNapisane: 14 paź 2011, o 20:55 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 16:59
Posty: 894
Hej........ słusznie prawisz :D


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: BREWMAKER - opinie
PostNapisane: 14 paź 2011, o 23:35 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Widzę że rozmowa zeszła na całkiem inny tor - tego nie kwestionuję, że aromat i posmak zależy od szczepu drożdży, jednak nie zgadzam się z tym aby rodzaj użytego cukru (szeroko pojętego) miał wpływ na "posmak bimbrowy" ponieważ:
- biały cukier jest raczej obojętny w smaku w porównaniu z innymi
- brązowy zbyt charakterystyczny
- glukozy i fruktozy nie skomentuję bo glukozę jadłem i piłem ładnych kilka lat temu, a fruktozy nie...
- ekstrakt słodowy też jest specyficzny i daleko mu do aromatu bimbru


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.027s | 14 Queries | GZIP : Off ]