Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

BREWMAKER - opinie
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=40&t=307
Strona 1 z 5

Autor:  Pysio [ 12 paź 2011, o 21:49 ]
Tytuł:  BREWMAKER - opinie

Witam!
Znalazłem taki sklep z "przyrządami" do warzenia piwa.
http://www.browamator.pl/katalog.php?grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F164394&grupa_rek[6]=&ngrp=&sortuj=#164394

Na dobrą sprawę jeszcze nie próbowałem Coopersa, ale już wiem, że będzie mi smakował :)
Czy możecie się wypowiedzieć na temat tej firmy (BREWMAKER), czy piwa wychodzą smaczne ? Czy na prawdę potrzebne są zamienniki cukru - słód ? Czy jak to ktoś określił to wyciąganie pieniędzy i się raczej nie opłaca ? Ta marka jest dużo tańsza od Coopera, czy w tym wypadku jest jakość/cena ?

Autor:  Łukasz [ 12 paź 2011, o 21:57 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Ja polecam warzenie piwa za słodu... Jak spróbujesz raz to już nie wrócisz do kitów...

Autor:  Pysio [ 12 paź 2011, o 22:09 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Nie mam jakiegokolwiek doświadczenia w tym temacie. Jeśli jesteś w stanie doradzić jakąś dobrą literaturę to byłbym wdzięczny. Chyba, że jesteś w stanie doradzić w tym temacie i napisać krok po kroku jak to się robi ;)

Autor:  Łukasz [ 12 paź 2011, o 22:15 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Na stronie browamatora kiedyś było to świetnie opisane, ale po przebudowie strony wielu rzeczy nie mogę znaleźc... Poczytaj o zacieraniu na jakimkolwiek forum browarniczym, to naprawdę nie jest trudne, musisz tylko dodatkowo dysponowac termometrem i sitem coby odfiltrowac brzeczkę...

Autor:  Pysio [ 12 paź 2011, o 22:21 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

A możesz mi powiedzieć od podstaw co jest potrzebne aby uruchomić domowy browar ?
To co na browar.biz jest to większość o tych kitach...
Ciężko znaleźć coś interesującego.

Autor:  Łukasz [ 12 paź 2011, o 22:34 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Potrzebujesz:
- garnka
- długiej łychy do mieszania (ja używam solidnej drewnianej)
- termometru
- kadzi filtracyjnej (na początek wystarczy sitko, ale się przy tym umęczysz i pochlapiesz wszystko do okoła)
- słodu
- wody
- chmielu
- drożdże

Wsypujesz słód do letniej wody, podgrzewasz do ok... a zresztą co będę pisał poczytaj tu: http://www.piwo.org/forum/t1042-Zaciera ... yjne-.html

A później po wystudzeniu dodajesz drożdże i fermentujesz...

Autor:  Pysio [ 12 paź 2011, o 22:44 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Wyczytałem, że w sumie ciężko jest o słód jęczmienny (bo taki jest najlepszy ?) - na stronie biowinu np. nie ma. Czy w browarach łódzkich będą mieli ? Chmiel może być taki "dziki" - znajomy ma krzak i w ogóle nie używają. A ja nie specjalnie wiem jak się takie "owoce" chmielu przygotowuje.

Autor:  Pysio [ 12 paź 2011, o 23:19 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Chętnie bym zobaczył jak to się robi od podstaw. Ten link co mi podałeś, jest dla mnie trochę za ciężki i nie bardzo mogę wyczytać z niego co po kolei powinienem robić.

Autor:  Łukasz [ 13 paź 2011, o 05:04 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Jak będę miał wolną chwilkę to Ci opiszę wszystko po kolei... Z dzikim chmielem nawet się nie baw - można kupic różne odmiany chmielu i naprawdę jest w czym wybierac. Poza tym słód (jak i wszystko inne) można kupic na: www.browamator.pl www.piwodziej.pl i zapewne jeszcze w wielu innych miejscach, ale z racji pory o jakiej to piszę nie pamiętam :lol:

Autor:  Damian [ 13 paź 2011, o 11:33 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Pysio, tu masz informacje o najbliższym spotkaniu piwowarów, będziesz miał okazję wszystkiego się dowiedzieć viewtopic.php?f=50&t=299&start=0

Strona 1 z 5 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/