Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

BREWMAKER - opinie
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=40&t=307
Strona 2 z 5

Autor:  Pysio [ 13 paź 2011, o 15:10 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Czytałem temat i jestem nim bardzo zainteresowany, ale widzę, że ciężko dojść do porozumienia jeśli chodzi o termin :P

Autor:  Geronimo [ 13 paź 2011, o 15:24 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Witajcie ;)
Ja bym Ci jednak Pysiu radził zacząć od brewkitu.
Bo - potrzebujesz mniej sprzętu,jest to szybsze i łatwiejsze.
Jak Ci się spodoba to zaczniesz robić piwo ze słodów, a wiedzę podstawową będziesz już miał.
pozdrawiam
D.G.

Autor:  Damian [ 13 paź 2011, o 18:15 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Mądrego zawsze miło posłuchać. Zacznij od kitów nawet te gdzie użyjesz cukru lub glukozy zamiast słodu są i tak dużo lepsze niż kupne piwa.

Autor:  Geronimo [ 13 paź 2011, o 20:41 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Damian ;) eh Ty :lol:

Pysio napisał(a):
Nie mam jakiegokolwiek doświadczenia w tym temacie. Jeśli jesteś w stanie doradzić jakąś dobrą literaturę to byłbym wdzięczny.


Pysiu to w/g mnie jest niezła podstawowa lektura http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/734
Bo- traktuje o tworzeniu piwa zarówno z kitów,jak i ze słodów.
Da Ci podstawową wiedzę a o taką Ci teraz chodzi ;)

Refermentację w butelkach prowadziłem na ekstrakcie słodowym , glukozie, cukrze.Istotnych różnic nie zauważyłem, ale nie twierdzę że ich nie ma.Dla mnie one nie istniały.Nut bimbrowych w refermentacji cukrem nie wyczułem :oops:
pozdrawiam

Autor:  Łukasz [ 13 paź 2011, o 23:36 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Pysio napisał(a):
.Nut bimbrowych w refermentacji cukrem nie wyczułem :oops:
pozdrawiam

Bo i niby dlaczego miałyby byc? Czy jak do wina dodajesz cukier podczas fermentacji to wyczuwasz takie nuty? Albo do cydru do refermentacji to czy wyczuwasz? Wydaje mi się że to jakiś mit który wziął się nie wiem skąd... Albo jednemu się wydało, że coś poczuł i poszła fama...

Autor:  Krzysztof [ 14 paź 2011, o 08:35 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Łukasz, chyba pomijasz tak istotny czynnik jak drożdże. Każdy szczep ma swoją charakterystykę która odnosi się również do tego jakie posmaki tworzy. Przykładowo drożdże winne Tokay z Biowinu dają posmaki miodowe.
Nie wiem czy posmaki bimbrowe powstają w piwie jak dodaje się cukier. Nie miałem okazji się przekonać ale argumentacja, że ich nie ma, poprzez porównanie z innymi fermentowanymi napojami jak wino czy cydr nie jest dla mnie przekonująca.

Autor:  Geronimo [ 14 paź 2011, o 09:12 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Łukasz napisał(a):
Pysio napisał(a):
.Nut bimbrowych w refermentacji cukrem nie wyczułem :oops:
pozdrawiam


Łukasz- to akurat ja napisałem :shock:

Zastosowałem skrót myślowy,odnosząc się do opinii o nutach bimbrowych jakoby wyczuwalnych przez niektórych, kiedy używają jako dodatku cukru.
Być może zaawansowani piwowarzy są w stanie to wychwycić,ale na początku piwowarskiej drogi może to być trudne.
Jak napisał Kguser rodzaj drożdży zarówno w winiarstwie i piwowarstwie jest b. istotny i daje rozmaite efekty.
Ale to są te niuanse które są istotne już dla zaawansowanych piwowarów (do k. się nie zaliczam :oops: )

Niewątpliwie najlepiej i najwięcej mógłby doradzić tutaj Merv ;)
Pysio rozpoczął swoją drogę z piwowarstwem w oparciu o brewkit i dobrze zrobił.
pozdrawiam
D.G.

Autor:  Damian [ 14 paź 2011, o 14:30 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

My się tu zastanawiamy ile diabełków mieści się na czubku szpilki, a rynkowi dostawcy piwopodobnych wyrobów leją spirytus do piwa bez mrugnięcia okiem :lol: :twisted: :D .

Powtarzam, każde (pod warunkiem, że nie zepsute) piwo domowe jest lepsze od większości kupnych :!:

Autor:  Geronimo [ 14 paź 2011, o 20:55 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Hej........ słusznie prawisz :D

Autor:  Łukasz [ 14 paź 2011, o 23:35 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Widzę że rozmowa zeszła na całkiem inny tor - tego nie kwestionuję, że aromat i posmak zależy od szczepu drożdży, jednak nie zgadzam się z tym aby rodzaj użytego cukru (szeroko pojętego) miał wpływ na "posmak bimbrowy" ponieważ:
- biały cukier jest raczej obojętny w smaku w porównaniu z innymi
- brązowy zbyt charakterystyczny
- glukozy i fruktozy nie skomentuję bo glukozę jadłem i piłem ładnych kilka lat temu, a fruktozy nie...
- ekstrakt słodowy też jest specyficzny i daleko mu do aromatu bimbru

Strona 2 z 5 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/