Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

BREWMAKER - opinie
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=40&t=307
Strona 3 z 5

Autor:  Pysio [ 15 paź 2011, o 10:42 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Wg. ulotki powinienem dzisiaj przelewać brzeczkę do butelek. Napisane było także w instrukcji, że wywar powinien przestać fermentować (bąble w rurce powinny ustać). Niestety, nie zanosi się jakby brzeczka miała przestać fermentować.
Aha, dodam jeszcze, że dodałem mniej wody niż było to zalecane w instrukcji. Zamiast 20l. dałem 15.
Czy przez to będę musiał dłużej trzymać brzeczkę w fermentatorze ? Czy przelewać już bez względu na wszystko do butelek ?
Jeśli trzymać to ile ? Aż ustanie "głośna" fermentacja ?

Autor:  Geronimo [ 15 paź 2011, o 11:28 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Witaj ;)
Moim zdaniem poczekaj aż ustanie głośna fermentacja.
Co do czasu oczekiwania to trudno powiedzieć.

pozdrawiam
D.G.

Autor:  Pysio [ 15 paź 2011, o 11:36 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

A może zmierzyć poziom cukru ? I jak będzie w okolicach 0 (?) to przeleję?

Autor:  Łukasz [ 15 paź 2011, o 11:51 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

W piwie raczej nie będziesz miał w okolicy 0 bo są tam inne cukry jeszcze które nie fermentują, a zagęszczają piwo...
Czekaj aż ustanie fermentacja bo inaczej Ci butelki rozerwie... To, że dodałeś mniej wody to wpłynie jedynie na smak i zawartośc alkoholu...

Autor:  Pysio [ 15 paź 2011, o 13:59 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Czyli czekać aż całkowicie ustanie bomblowanie ? Teraz jest bąbel średnio 1 na minutę...
W sumie z tego powodu (że rozerwie butelkę) nie przelewałem.
Jak się już uspokoi i przeleje w butelki to trzymać je w lodówce czy pokojowa temp ? Obstawiałbym za temp. pokojową ze wzgl. na drożdże które przecież muszą jeszcze wytworzyć CO2 w piwie a w niskich temp. mogą "nie działać" ?

Autor:  Damian [ 15 paź 2011, o 18:21 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Na początku po przelaniu trzymasz w cieple (20st) po tym czasie do zimnej i ciemnej piwnicy, trwałość ok 1 rok.

Autor:  Pysio [ 17 paź 2011, o 15:00 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Czy butelki należy uprzednio w jakiś określony sposób umyć ? Tata wspomniał aby po wypłukaniu wsadzić je do piekarnika na 150* aby odparowała woda.

Ja używane butelki umyłem wodą z płynem do mycia naczyń, oczywiście dokładnie wypłukałem. A nowe, które zakupiłem - wypłukałem. Po kilku dniach wylałem resztkę wody z dna i to wszystko.
Czy jest sens płukać je jeszcze raz przed rozlaniem i wsadzić do piekarnika ? :oops:

Autor:  Krzysztof [ 17 paź 2011, o 15:48 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

"obróbka cieplna" butelek w piekarniku ma głównie na celu zabicie wszystkich mikrorganizmów które mogą zakazić piwo. Kapsle przed zamknięciem też zanurzasz na chwilę we wrzątku. Lejki i inny sprzęt też należy wyparzyć wrzątkiem.

Autor:  Damian [ 17 paź 2011, o 20:19 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Jako inne sposoby dezynfekcji można zastosować: wodny roztwór pirosiarczynu potasu lub sodu lub spirytus co najmniej 70%.

Autor:  Łukasz [ 17 paź 2011, o 22:41 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Ja przeważnie wyparzam butelki wrzątkiem (UWAGA NA RĘCE żeby się nie poparzyc)

Strona 3 z 5 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/