Łódzki Klub Winiarzy http://klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
BREWMAKER - opinie http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=40&t=307 |
Strona 3 z 5 |
Autor: | Pysio [ 15 paź 2011, o 10:42 ] |
Tytuł: | Re: BREWMAKER - opinie |
Wg. ulotki powinienem dzisiaj przelewać brzeczkę do butelek. Napisane było także w instrukcji, że wywar powinien przestać fermentować (bąble w rurce powinny ustać). Niestety, nie zanosi się jakby brzeczka miała przestać fermentować. Aha, dodam jeszcze, że dodałem mniej wody niż było to zalecane w instrukcji. Zamiast 20l. dałem 15. Czy przez to będę musiał dłużej trzymać brzeczkę w fermentatorze ? Czy przelewać już bez względu na wszystko do butelek ? Jeśli trzymać to ile ? Aż ustanie "głośna" fermentacja ? |
Autor: | Geronimo [ 15 paź 2011, o 11:28 ] |
Tytuł: | Re: BREWMAKER - opinie |
Witaj Moim zdaniem poczekaj aż ustanie głośna fermentacja. Co do czasu oczekiwania to trudno powiedzieć. pozdrawiam D.G. |
Autor: | Pysio [ 15 paź 2011, o 11:36 ] |
Tytuł: | Re: BREWMAKER - opinie |
A może zmierzyć poziom cukru ? I jak będzie w okolicach 0 (?) to przeleję? |
Autor: | Łukasz [ 15 paź 2011, o 11:51 ] |
Tytuł: | Re: BREWMAKER - opinie |
W piwie raczej nie będziesz miał w okolicy 0 bo są tam inne cukry jeszcze które nie fermentują, a zagęszczają piwo... Czekaj aż ustanie fermentacja bo inaczej Ci butelki rozerwie... To, że dodałeś mniej wody to wpłynie jedynie na smak i zawartośc alkoholu... |
Autor: | Pysio [ 15 paź 2011, o 13:59 ] |
Tytuł: | Re: BREWMAKER - opinie |
Czyli czekać aż całkowicie ustanie bomblowanie ? Teraz jest bąbel średnio 1 na minutę... W sumie z tego powodu (że rozerwie butelkę) nie przelewałem. Jak się już uspokoi i przeleje w butelki to trzymać je w lodówce czy pokojowa temp ? Obstawiałbym za temp. pokojową ze wzgl. na drożdże które przecież muszą jeszcze wytworzyć CO2 w piwie a w niskich temp. mogą "nie działać" ? |
Autor: | Damian [ 15 paź 2011, o 18:21 ] |
Tytuł: | Re: BREWMAKER - opinie |
Na początku po przelaniu trzymasz w cieple (20st) po tym czasie do zimnej i ciemnej piwnicy, trwałość ok 1 rok. |
Autor: | Pysio [ 17 paź 2011, o 15:00 ] |
Tytuł: | Re: BREWMAKER - opinie |
Czy butelki należy uprzednio w jakiś określony sposób umyć ? Tata wspomniał aby po wypłukaniu wsadzić je do piekarnika na 150* aby odparowała woda. Ja używane butelki umyłem wodą z płynem do mycia naczyń, oczywiście dokładnie wypłukałem. A nowe, które zakupiłem - wypłukałem. Po kilku dniach wylałem resztkę wody z dna i to wszystko. Czy jest sens płukać je jeszcze raz przed rozlaniem i wsadzić do piekarnika ? |
Autor: | Krzysztof [ 17 paź 2011, o 15:48 ] |
Tytuł: | Re: BREWMAKER - opinie |
"obróbka cieplna" butelek w piekarniku ma głównie na celu zabicie wszystkich mikrorganizmów które mogą zakazić piwo. Kapsle przed zamknięciem też zanurzasz na chwilę we wrzątku. Lejki i inny sprzęt też należy wyparzyć wrzątkiem. |
Autor: | Damian [ 17 paź 2011, o 20:19 ] |
Tytuł: | Re: BREWMAKER - opinie |
Jako inne sposoby dezynfekcji można zastosować: wodny roztwór pirosiarczynu potasu lub sodu lub spirytus co najmniej 70%. |
Autor: | Łukasz [ 17 paź 2011, o 22:41 ] |
Tytuł: | Re: BREWMAKER - opinie |
Ja przeważnie wyparzam butelki wrzątkiem (UWAGA NA RĘCE żeby się nie poparzyc) |
Strona 3 z 5 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |