Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

BREWMAKER - opinie
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=40&t=307
Strona 4 z 5

Autor:  Pysio [ 17 paź 2011, o 22:46 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Część opłukałem wodą (nowe butelki), część przepłukałem z płynem do mycia naczyń, a część dosyć starych wodą z płynem oraz później wrzątkiem je potraktowałem. Wszystkie butelki wsadziłem do pieca na ok 20 min. Po ostudzeniu wlałem zawartość fermentatora i zakapslowałem sparzonymi kapslami ;)

Autor:  Pysio [ 19 paź 2011, o 13:11 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

W zestawie Coopersa jest cukromierz - może mi ktoś wskazać jego cel ? Skoro i tak to czy rozlewa się już do butelek określa się po tym czy brzeczka fermentuje głośno czy nie...


I jeszcze jedno pytanie. Czy brzeczkę należy przelać tego samego dnia, którego przestanie głośno fermentować, czy można to zrobić za parę dni. Tak aby mieć pewność, że wszystko będzie w porządku i nie wywali butelek.

Czy butelki z cukrem na dnie mieszać co jakiś czas ? Czy powinny leżakować w spokoju ?

Autor:  Geronimo [ 19 paź 2011, o 13:44 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Pysio napisał(a):
W zestawie Coopersa jest cukromierz - może mi ktoś wskazać jego cel ? Skoro i tak to czy rozlewa się już do butelek określa się po tym czy brzeczka fermentuje głośno czy nie...

Biowin tutaj pomyślał za początkującego amatora.Żeby prawidłowo nastawić piwo czy wino powinno się znać jego początkowe Blg.Zlewa się jak piwo (oczywiście zależy jakie) osiągnie 3-4 blg.
Miałeś nieszczelny fermentator i wątpliwości czy w ogóle fermentacja zachodzi.Zmierzyłbyś sobie blg i mimo braku ,,bulkania" wiedziałbyś że wszystko jest o.k.

Pysio napisał(a):
I jeszcze jedno pytanie. Czy brzeczkę należy przelać tego samego dnia, którego przestanie głośno fermentować, czy można to zrobić za parę dni. Tak aby mieć pewność, że wszystko będzie w porządku i nie wywali butelek.

można za parę dni.

Pysio napisał(a):
Czy butelki z cukrem na dnie mieszać co jakiś czas ? Czy powinny leżakować w spokoju ?

Butelkę z cukrem do k. wlałeś tzw. ,,zielone piwo" przewrócisz kilka razy do ,,góry nogami" i załatwione.Trzeba tą drobinę cukru rozpuścić.

pozdrawiam

Autor:  Pysio [ 19 paź 2011, o 18:30 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Odnośnie cukromierza. Dołączają go do zestawu (ja kupowałem osobno wszystko bo wychodzi taniej, poza tym cukromierz kupiłem wcześniej) cukromierz a w instrukcji Coopersa, która jest ich wydania nie ma nawet słowa o cukromierzu ;)

Autor:  Galadhen [ 30 paź 2011, o 18:10 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Jeżeli jeszcze nie czytałeś to polecam: http://klubwiniarzy.pl/piwowarstwo
A co do warzenia piwa i kitów...
Warto spróbować warzenia z kitów, ale to jest tylko półśrodek.
Jeżeli chodzi o surowce piwowarskie, to ja zamawiam w miarę systematycznie słody i inne rzeczy. Zawsze można zrobić wspólne zakupy i wyjdzie taniej za przesyłkę.
Bardzo dobrym uzupełnieniem wiedzy czytanej jest pokaz warzenia. Podejrzewam, że teraz w listopadzie też jakiś będzie. Trzeba sobie niestety zagospodarować trochę czasu, ale za to można zobaczyć jak to się robi i uniknąć błędów przy swoich warkach.
Zawsze można zorganizować jakieś wspólne warzenie.

Co do sterylizacji. Ja wszystko co ma kontakt z piwem sterylizuje. Używam m.in. podchlorynu w tabletkach, pirosiarczynu, wrzątku i spirytusu (choć słyszałem, ze jego skuteczność jest ograniczona) Kapsle dobrze jest pogotować chwilę. Butelki myję piro, takim konkretnie stężonym. Trzeba przy tym pamiętać o dobrej wentylacji. Można też stosować środków używanych w gastronomii do dezynfekcji.

Autor:  Pysio [ 2 lis 2011, o 14:04 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Z wielką chęcią obejrzałbym od początku do końca "jak to się robi".
Miałem to nawet zaproponować, ale jakoś nie miałem odwagi. Jeśli ktoś będzie taki proces przeprowadzał to z ochotą (i swoim wytworem) wpadnę obejrzeć co i jak.

Autor:  Damian [ 2 lis 2011, o 16:11 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Ciekawe czy dało by się nakłonić Biowin do takiego pokazu podczas comiesięcznych spotkań.
To ciekawy temat lepszy niż 3 obciąg wina i butelkowanie :lol:

Może nawet ktoś, doświadczony w tej materii, z naszego szacownego grona mógłby się podjąć poprowadzenia takiego warsztatu piwowarskiego w Biowinie.

Autor:  Galadhen [ 2 lis 2011, o 18:39 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Ciekawe kto by wysiedział 6 godzin...

Autor:  Damian [ 2 lis 2011, o 20:02 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

No, wiesz przy odpowiednim zestawie degustacyjnym, parę osób by wysiedziało :lol: :D

Autor:  Łukasz [ 2 lis 2011, o 23:50 ]
Tytuł:  Re: BREWMAKER - opinie

Geronimo napisał(a):
Zlewa się jak piwo (oczywiście zależy jakie) osiągnie 3-4 blg.

Byłbym ostrożny z takim stwierdzeniem, bo tu chodzi konkretnie o ustanie fermentacji, a nie konkretny poziom cukrów... A jeśli będzie piwo o większej gęstości i stanie na poziomie 5-6 blg to będzie czekał do skutku, a ten nie nastąpi... Niżej niż 3 nie spadnie raczej, ale jak będzie wyjątkowy sikacz to w efekcie będą granaty - tu Generał mógłby się chyba pochwalic coś mi się tak majaczy w pamięci, że mówił coś o gryczanym...

Strona 4 z 5 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/