Pysio napisał(a):
W zestawie Coopersa jest cukromierz - może mi ktoś wskazać jego cel ? Skoro i tak to czy rozlewa się już do butelek określa się po tym czy brzeczka fermentuje głośno czy nie...
Biowin tutaj pomyślał za początkującego amatora.Żeby prawidłowo nastawić piwo czy wino powinno się znać jego początkowe Blg.Zlewa się jak piwo (oczywiście zależy jakie) osiągnie 3-4 blg.
Miałeś nieszczelny fermentator i wątpliwości czy w ogóle fermentacja zachodzi.Zmierzyłbyś sobie blg i mimo braku ,,bulkania" wiedziałbyś że wszystko jest o.k.
Pysio napisał(a):
I jeszcze jedno pytanie. Czy brzeczkę należy przelać tego samego dnia, którego przestanie głośno fermentować, czy można to zrobić za parę dni. Tak aby mieć pewność, że wszystko będzie w porządku i nie wywali butelek.
można za parę dni.
Pysio napisał(a):
Czy butelki z cukrem na dnie mieszać co jakiś czas ? Czy powinny leżakować w spokoju ?
Butelkę z cukrem do k. wlałeś tzw. ,,zielone piwo" przewrócisz kilka razy do ,,góry nogami" i załatwione.Trzeba tą drobinę cukru rozpuścić.
pozdrawiam