Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 16:43


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pigwowcówka
PostNapisane: 28 mar 2010, o 15:43 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 11:44
Posty: 252
Nalewka z owoców z pigwowca japońskiego jest jedną z najprostszych i ciekawych nalewek.
Podaję przepis, według którego robię tę nalewkę. Nie jest ona niestety zbytnio powtarzalna, ma na to wpływ kilka czynników, ale trudno jest ją zepsuć.

Składniki:
Owoce pigwowca japońskiego
Spirytus 70%
Cukier

Owoce z pigwowca umyć, wykroić nadpsute miejsca, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i białą część gniazda nasiennego (można zwiększyć rozdrobnienie). Następnie zasypujemy cukrem. Ilość cukru jest zależna od tego jak słodkie lubimy nalewki. Ja robię likier, więc sypię cukru tyle, by powstały syrop zakrył owoce. Owoce mogą zacząć fermentować, czym nie przejmowałbym się zbytnio. Syrop zlewamy (jeżeli fermentuje, to należy dodać do niego trochę spirytusu i wstawić do chłodnego miejsca) a owoce zalewamy taką samą ilością spirytusu, ile syropu uzyskano znad owoców. Macerujemy dwa tygodnie, zlewamy i łączymy oba płyny.
Ja zalewam pigwowca ponownie, tym razem wódką 40%, tak by alkohol zakrył owoce. Po kolejnych dwóch tygodniach mamy likier i wytrawną wódkę, możemy także połączyć w różnych proporcjach oba nalewy w celu otrzymania mniej słodkiej nalewki
Do nalewki można także dodać wanilii, ja jeszcze tego nie próbowałem...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pigwowcówka
PostNapisane: 13 wrz 2010, o 22:18 
Bywalec
Bywalec

Dołączył(a): 25 sty 2010, o 00:02
Posty: 102
też jest dobra :D


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pigwowcówka
PostNapisane: 30 mar 2011, o 22:19 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 3 lis 2010, o 22:22
Posty: 11
Lokalizacja: Brzeziny
Ja zdecydowanie jestem z opcji stosowania najpierw alkoholu, następnie cukru. Przy pigwowcu ma to tą cudowną zaletę, że po zlaniu syropu znad pokrojonych w plastry owoców wrzuca się je na blachę i do piekarnika ewentualnie suszarki do owoców i mamy pyszne kandyzowane chipsy pigwowcowe ;)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.034s | 16 Queries | GZIP : Off ]