Ostatnia wizyta: Teraz jest 29 mar 2024, o 09:49


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Cytrynówka szwagra
PostNapisane: 12 wrz 2010, o 16:41 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 513
Mój szwagier robił cytrynówkę wg następującego przepisu:
0,5 l spirytusu 95%
sok z 3 cytryn
10 łyżek stołowych ( ale nie czubatych ) cukru
Rozcieńczyć wodą do 1,125 l ( 4 i 1/2 szklanki). Dojrzewa 1-2 dni.
Piłem wielokrotnie i jest naprawdę niezła, szczególnie do tradycyjnych potraw imieninowych: sałatka, śledź, zimne nóżki. Pić zimną !

Ja robiłem ją w trochę innej wersji:
0,75 l wódki 40%
sok z 2 cytryn
cienko pokrojona skórka (oczywiście bez albedo) z 1 cytryny
Maceracja powyższych składników przez tydzień, potem filtracja przez drobne sitko i dosłodzenie 6 łyżkami cukru.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cytrynówka szwagra
PostNapisane: 25 lip 2011, o 14:50 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Marku, dzięki za oba przepisy. Zmiksowałem je, czyli na 0,5l spirytusu dałem sok z 2 cytryn, skórkę z 1 cytryny, z 10 płaskich łyżek cukru zrobiłem karmel, no i woda. Rzeczywiście cytrynówka wychodzi przednia. Goście weselni uporali się z nią najszybciej, choć nastawiłem ją na ciut mocniejszą - jakieś 50% - i mimo to smakowała i łatwo wchodziła:) Pewny trunek do zrobienia na 2-3 dni przed rodzinnymi imprezami.

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cytrynówka szwagra
PostNapisane: 20 wrz 2011, o 21:51 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 20 wrz 2011, o 21:45
Posty: 38
Lokalizacja: Łódź
Chciałbym podzielić się także swoim przepisem. Robiłem wielokrotnie cytrynówkę i uważam, że smakuje świetnie.

1l spirytusu
1l wody (najlepiej jakaś źródlana lub chociaż przegotowana ale chłodna)
9-10 cytryn
0,5 kg cukru

Jako, że lubię słodką cytrynówkę z lekkimi "fusami" to dodaję sporo cukru.
Cytryny obieram ze skórki (także tej białej), kroję w kostkę a następnie w misce wyciągam wszelkie możliwe pestki, które niestety nadają gorzkawy smak. Następnie w misce wyciskam cytryny (jako, że jest ich zazwyczaj sporo to używam do tego takiego przyrządu do rozbijania ziemniaków 8-) ) Całość codziennie starannie mieszamy (najlepiej 3 lub więcej razy dziennie). Po tygodniu odcedzamy od dużych kawałków i cieszymy się pysznym trunkiem.
Na pewnym spotkaniu 5-6 osobowym nawet nie wiem kiedy ale zniknęło 5l.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.028s | 16 Queries | GZIP : Off ]