Ostatnia wizyta: Teraz jest 29 mar 2024, o 08:27


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Likier karmelowy
PostNapisane: 10 gru 2010, o 18:46 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 11:44
Posty: 252
Drodzy koledzy,
Dostałem od koleżanek z pracy zamówienie na likierek karmelowy. Nie wiem zbytnio jak to ugryźć... czy ktoś próbował robić, jakieś wnioski?
Ja mam dwa typy. Pierwszy to zakup mleka skondensowanego słodzonego i niesłodzonego, z tym, ze skondensowane podgotowywać około 2 h, potem łączenie mlek i dodanie spirytusu.

Druga opcja to zrobienie karmelu na patelni, zmieszanie ze spirytusem i mlekiem skondensowanym niesłodzonym.

Jak to widzicie?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Likier karmelowy
PostNapisane: 10 gru 2010, o 20:36 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Możesz kpic już mleko "gotowane"


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Likier karmelowy
PostNapisane: 10 gru 2010, o 21:12 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 11:44
Posty: 252
Wiem... tylko ciężko trafić z konsystencją, a bywa, ze cukier krystalizuje z takiej masy krówkowej, lub cała masa jest tak twarda, ze można ją kroić nożem. Gotowanie przez dwie godziny moim zdaniem da lepszy efekt. Ale może się mylę... :D


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Likier karmelowy
PostNapisane: 10 gru 2010, o 21:17 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Jest jeszcze trzeci wariant: zalać sprytem karmelki albo krówki. No tak, ale wtedy nie będzie pewnie to miało konsystencji likieru...

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Likier karmelowy
PostNapisane: 10 gru 2010, o 22:53 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 11:44
Posty: 252
cukier generalnie ciężko rozpuszcza się w czystym alkoholu, wiec trzeba by zalać wódką...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Likier karmelowy
PostNapisane: 10 gru 2010, o 23:06 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Podobną rzecz robił kiedyś Paweł Nowak "Bouli" zdobył nawet I miejsce w Parparach tą nalewką, muszę poszukać gdzieś miałem przepis, ale to już jutro....

Tyle, że to nie jest likier, a raczej emulsja :D


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Likier karmelowy
PostNapisane: 10 gru 2010, o 23:51 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
U mnie wpracy kobitka robi taki kremik z mleka gotowanego (czy sama gotuje czy kupuje gotowane nie wiem) więc jakby co to w poniedziałek mogę załatwic recepturkę...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Likier karmelowy
PostNapisane: 11 gru 2010, o 13:43 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec

Dołączył(a): 17 lis 2009, o 18:10
Posty: 521
Kidyś robiłem BEYLEYSA wg przepisu z czarnego forum,był ok.

_________________
Pozdrawiam
Wojtek

Wino jest nieustającym dowodem,
że Bóg kocha nas i lubi widzieć nas szczęśliwymi
Benjamin Franklin


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Likier karmelowy
PostNapisane: 11 gru 2010, o 15:38 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 11:44
Posty: 252
O, to są dopiero konkrety. Jak zrobię, spróbuję, dam spróbować innym i będzie ok, to wstawię przepis. Mam już pewną wizję.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Likier karmelowy
PostNapisane: 11 gru 2010, o 16:47 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
oto przepis zaczerpnięty z forum swimp i poprawiony o sugestie Bouli'ergo

Potrzebne produkty:

- wódki czystej lub whisky 200 ml 40%;
- koniak lub rum 200 ml 40%;
- Amaretto 50ml (włoski likier migdałowy);
- 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego;
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej naturalnej.

Sposób przyrządzenia:

Zamkniętą puszkę mleka zagęszczonego słodzonego włożyć do garnka z zimną wodą.
Puszka w całości powinna być przykryta wodą.(uzupełniać w trakcie) Postawić na ogniu i doprowadzić wodę do wrzenia. Po zagotowaniu wody zmniejszyć płomień, tak aby woda spokojnie bulgotała cały czas się gotując. Proces ten musi potrwać około 2,5 godziny. Po tym czasie wyciągnąć puszkę i schłodzić. Po schłodzeniu otworzyć. (Można również kupić już gotowe mleko skondensowane gotowane, ale uwaga zdarza się, że jest "ziarniste" jakby z dodatkiem drobnej kaszki) Mleko zrobi się brązowe o konsystencji masła.(kajmak) Wyłożyć mleko do garnka i zmiksować, dodając powoli alkohole, aż do uzyskania jednolitego płynu o kolorze jasnego toffi. Jeśli będzie za mocne to w każdym momencie można przerwać dolewanie alkoholu uzyskując pożądaną moc. Radzę w trakcie miksowania próbować. Można dodać dla uzyskania nuty kawowej 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej (rozpuścić w łyżce wody), ale polecam na początku spróbować tego sposobu w osobnym naczyniu z niewielką ilością kawy. Do spożycia bezpośrednio po zrobieniu choć jak wszystkie nalewki jak postoi to się lepiej ułoży. Przechowywać w chłodzie i zaciemnieniu. Podawać w temperaturze pokojowej.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.021s | 14 Queries | GZIP : Off ]