Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Mordwin z derenia.
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=41&t=225
Strona 1 z 2

Autor:  Marek [ 3 sty 2011, o 14:33 ]
Tytuł:  Mordwin z derenia.

Pod koniec sierpnia nastawiłem mordwin ( w wersji cytrynowej zwany nie wiadomo dlaczego nalewką farmaceutów) według receptury następującej:

3 litry derenia ( ciężar właściwy ok. 0,7 kg/l)
2 litry mleka 3,2 %
1 kg cukru ( można później bardziej dosłodzić, ale nie chciałem przesadzać)
2 litry spirytusu 95 %

Przyszła teraz pora na odcedzenie i zastosowałem taką metodę (skuteczną również w przypadku innych mordwinów) :
1. odcedzanie w pielusze tetrowej (musi być ona zawieszona, a nie położona np. na sicie, bo płyn szybciej obcieka - zdj.1). Pozostałości w postaci serka ( zdj.2) są dość suche.
2. filtrowanie przez b. gęste sito
3. sedymentacja grawitacyjna ( na zdj.3 po 3 dniach, gąsior 5 l )
4. za kilka dni pozostały osad przefiltruję przez płótno

Autor:  kolman [ 3 sty 2011, o 20:54 ]
Tytuł:  Re: Mordwin z derenia.

A ja do tej pory myślałem, że Mordwin to mieszkaniec Republiki Mordowia;)

Wiek żywi, wiek uczis'... ;)

Wygląda smakowicie. Choć na razie nie potrafię sobie wyobrazić smaku spirytusu i mleka.

Autor:  Damian [ 3 sty 2011, o 22:06 ]
Tytuł:  Re: Mordwin z derenia.

Oj smakowicie wygląda, ja robiłem nalewkę "farmaceutów" klasyczną i była bardzo dobra, ciekawe jak też smakuje specjał Marka, może przyniesiesz na najbliższy Zlot małą próbkę.

Co do nazwy "mordwin" to po rozebraniu jej na części jest dość zabawna, zwłaszcza dla winiarza ;) :D

Autor:  Łukasz [ 3 sty 2011, o 22:29 ]
Tytuł:  Re: Mordwin z derenia.

kolman napisał(a):
[...]Choć na razie nie potrafię sobie wyobrazić smaku spirytusu i mleka.


Szkoda - bo to dobre połączenie...

Autor:  Galadhen [ 26 mar 2011, o 13:05 ]
Tytuł:  Re: Mordwin z derenia.

Czy istnieją jakieś doniesienia o innych trunkach tego typu, z innych owoców?

Autor:  kolman [ 26 mar 2011, o 16:36 ]
Tytuł:  Re: Mordwin z derenia.

No jak to, cały wątek na forum swimp'u jest poświęcony tego typu nalewkom.

Autor:  Galadhen [ 26 mar 2011, o 20:39 ]
Tytuł:  Re: Mordwin z derenia.

Wstyd (albo i nie) przyznać się, że prawie zapomniałem adresu do forum swimp...

Autor:  asiek [ 30 mar 2011, o 22:15 ]
Tytuł:  Re: Mordwin z derenia.

Oprócz wariacjo owocowo-mlecznych istnieją również owocowo-śmietanowe.
Osobiście polecam:
czerwona porzeczka z mlekiem
truskawka ze śmietaną
kawa ze śmietaną :)

Autor:  Galadhen [ 31 mar 2011, o 16:04 ]
Tytuł:  Re: Mordwin z derenia.

To poprosimy przepisy... :D

Autor:  asiek [ 11 kwi 2011, o 18:05 ]
Tytuł:  Re: Mordwin z derenia.

Galadhen napisał(a):
To poprosimy przepisy... :D


Proszę bardzo ;)
Moja pamięć zewnętrzna w postaci zeszytu mówi:

Czerwona porzeczka z mlekiem
0,5 kg porzeczek
1/2 litra mleka 3,2%
1 szklanka cukru
1/2 litra spirytusu 96%
sok z jednej cytryny
Wszytko razem wymieszać. Trzymałam nastaw 6 tygodni. Wyszło mi 0,9l klarownej nalewki.

Kawa ze śmietaną
100 ziaren kawy
150 gram cukru
5 cm wanilii :D
15 ziaren kardamonu
400 ml śmietany kremówki (30%) (z Biedronki :D)
400 ml alkoholu 80%
Nastaw trzymałam około miesiąca. Nalewka ma stosunkowo małą wydajność jeśli chodzi o ilość. Zabutelkowałam 350-400 ml klarownej nalewki.

Co do truskawki ze śmietaną - mam tu dość specyficzny zapis :D. Cytuję: "Przepis wyjściowy Plecionki, ilość płynów w stosunku do truskawek zmniejszona o 1/2". :D

Strona 1 z 2 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/