Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Mordwin z derenia.
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=41&t=225
Strona 2 z 2

Autor:  Mysza z Łodzi [ 4 maja 2011, o 19:31 ]
Tytuł:  Re: Mordwin z derenia.

Ja zrobiłam wersję klasyczną, czyli z cytryną oraz drugą z pomarańczą. Według mnie cytryna lepsza. Muszę spróbować jak wyjdzie z dereniem. Wygląda ładnie.

Autor:  jana [ 3 cze 2012, o 22:07 ]
Tytuł:  Re: Mordwin z derenia.

Witaj Marek.
Bardzo mnie zainteresował Twój temat "Mordwinów".
Dlatego mam do Ciebie dwa pyta:
1. Jak długo trwała maceracja nastawu, piszesz, że nastaw zrobiłeś pod koniec sierpnia, a wpis jest ze stycznia 2011 r. Czy w takim razie tak długo trwała maceracja nastawu, czy tylko ja źle to skojarzyłem.
2. Jakie owoce poza cytryną, dereniem i porzeczką można użyć do wykonania "Mordwina"
Pozdrawiam,
jana.

Autor:  Marek [ 5 cze 2012, o 14:35 ]
Tytuł:  Re: Mordwin z derenia.

jana,
ad.1 Czas maceracji w przypadku mordwinów nie jest krytyczny i może trwać od 1 do 3 miesięcy.
ad.2 Generalnie najlepsze rezultaty dają owoce dość kwaśne: cytrusy ( oprócz cytryn: limonki, kwaśne pomarańcze, pomelo etc.), porzeczki ( czerwone i szczególnie czarne !), jeżyny, wiśnie itd.

Strona 2 z 2 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/