Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 10:24


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Orachovica (arachovica)
PostNapisane: 24 lip 2011, o 10:50 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 513
Na Bałkanach orzechówkę robi się w sposób odmienny niż w Polsce. Przede wszystkim zielone orzechy zbiera się później niż u nas. Teraz jest właściwa pora.
Należy je posiekać tasakiem (skorupy są już właściwie zdrewniałe - nie jest to zatem operacja łatwa i należy bardzo uważać na palce !!!! ;) ). Dobrze jest to robić w gumowych rękawiczkach, bowiem w przeciwnym wypadku mamy przez dłuższy czas brązowe paluchy.
Tradycyjnie suszy się je potem na słońcu ale u nas jest akurat długi okres deszczowo - burzowy i , nie ma rady, trzeba użyć suszarki do owoców lub piekarnika ( niska temp., uchylone drzwiczki ). Po wysuszeniu są czarne.
Następnie zalewamy alkoholem i macerujemy przez miesiąc. Zawsze zalewałem tak przygotowane orzechy spirytusem ( wódką) o mocy 40 %, bo traktując nalew jako ekstrakt możemy dodając go ( w odpowiedniej do upodobań ilości ) do wódki czystej 40 % uzyskać gotową do picia orzechówkę ( dodatek b. niewielkiej ilości cukru i ew. nalewów korzennych również wg. upodobań ). Nalewkę można przygotować również przy użyciu wina ( do doprawienia w typie win południowych ), ale tego akurat nie praktykowałem. Nalewem orzechowym wzbogacić można ( ostrożnie z ilością ! ) również smak win, miodów i nalewek.
Z moich dotychczasowych doświadczeń wynika, że tak przygotowana orzechówka dojrzewa szybciej i szybciej zanika w niej posmak zieleniny tak charakterystyczny w początkowym okresie dla tradycyjnej receptury polskiej.
Z nalewki orzechowej przygotowanej na denaturacie uzyskać można bejcę do drewna barwiącą na piękny brązowy kolor o ciepłym odcieniu. Konserwatorzy mebli nadal wykorzystują te metodę.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Orachovica (arachovica)
PostNapisane: 24 lip 2011, o 22:56 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec

Dołączył(a): 17 lis 2009, o 18:10
Posty: 521
Kilka lat temu po lekturze czarnego forum popełniłem arachovice.
Mam tego ok 1 l nie jest to moja ulubiona nalewka.
Stosuję ją w minimalnych ilościach do doprawiania innych nalewek.
Solo chyba niepijalna.Może degustacja Markowej Arachovicy zmieni moja opinię.

_________________
Pozdrawiam
Wojtek

Wino jest nieustającym dowodem,
że Bóg kocha nas i lubi widzieć nas szczęśliwymi
Benjamin Franklin


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Orachovica (arachovica)
PostNapisane: 20 cze 2012, o 20:09 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
I zmieniła?

Orzechów w tym roku jest dosyć dużo i chętnie zrobię orzechówkę (pewnie z korzeniami i miodem), ale czy warto zastosować markowy przepis?

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Orachovica (arachovica)
PostNapisane: 20 cze 2012, o 22:49 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec

Dołączył(a): 17 lis 2009, o 18:10
Posty: 521
Nie miała jak dotąd okazji.

_________________
Pozdrawiam
Wojtek

Wino jest nieustającym dowodem,
że Bóg kocha nas i lubi widzieć nas szczęśliwymi
Benjamin Franklin


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Orachovica (arachovica)
PostNapisane: 27 cze 2012, o 18:50 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Ja robię dzisiaj "polskim" sposobem... Może w połowie lipca zrobię drugą - nie wiem jeszcze...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Orachovica (arachovica)
PostNapisane: 14 sie 2012, o 11:57 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Nastawiłem kilka dni temu nocino/arachovice.

Orzechy zebrane 30 lipca, z trudem posiekane i ususzone w suszarce do owoców oraz na słońcu. Nie sczerniały, raczej mocno zbrązowały. Dodałem świeżego imbiru i skórkę cytrynową dla jeszcze lepszej perystaltyki jelit;)

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.021s | 14 Queries | GZIP : Off ]