Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Wiśnie w alkoholu
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=41&t=384
Strona 1 z 1

Autor:  Marek [ 1 sie 2012, o 12:51 ]
Tytuł:  Wiśnie w alkoholu

Wiśnie w alkoholu uprzyjemniają długie zimowe wieczory, są świetnym dodatkiem do lodów ...
Wydrylowałem 1,7 kg wiśni i zasypałem je 0,5 kg cukru żeby puściły sok.
Miałem zamiar zabrać się za nie na drugi dzień, ale jakoś tak zeszło że zrobiłem to po przeszło 2 dniach. Zaczęły trochę fermentowć, ale niczym niezrażony odcedziłem syrop wiśniowy ( było go 1 l ), dodałem do niego 0,5 kg cukru i mocno podgrzałem ( ok. 80º C ) .
Po rozpuszczeniu cukru dolałem bez zwłoki 300 ml spirytusu ( celem był wyrób o mocy ok. 18 % ), wrzuciłem do garnka wiśnie i podgrzałem całość do ok. 70º C , a następnie odstawiłem z ognia i pozostawiłem na 15 min pod przykryciem ( nikt nie lubi jak mu alkohol ucieka do atmosfery ;) ) dla skutecznej pasteryzacji. Potem przelałem całość do odpowiedniego słoika i schłodziłem. Jeśli ktoś lubi poczuć mocniejsze uderzenie, to może dodać więcej spirytusu :lol:
Wiśnie są pyszne już na drugi dzień - paluszki lizać :D

Autor:  Marek [ 9 sie 2012, o 15:13 ]
Tytuł:  Re: Wiśnie w alkoholu

Wczoraj robiłem drugi rzut wiśni.
W skrócie:
- drylowanie 2 kg odmiany Debreczyńska
- zasypanie 1 kg cukru na 12 godz.
- odcedzenie soku/syropu , podgrzenie go do 80º C i rozpuszczenie cukru
- dodanie wiśni i podgrzanie do 70º C
- dodanie 0,6 l spirytusu 95 % i delikatne wymieszanie
- schłodzenie garnka w pojemniku z zimną wodą
Całość ma objętość ok. 3 l.

Zwiekszyłem ilość spirytusu w poprzednim przepisie do 0,4 l, bo do obliczeń zakradł się błąd :(

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/