Łódzki Klub Winiarzy http://klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Wiśnie w alkoholu http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=41&t=384 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Marek [ 1 sie 2012, o 12:51 ] |
Tytuł: | Wiśnie w alkoholu |
Wiśnie w alkoholu uprzyjemniają długie zimowe wieczory, są świetnym dodatkiem do lodów ... Wydrylowałem 1,7 kg wiśni i zasypałem je 0,5 kg cukru żeby puściły sok. Miałem zamiar zabrać się za nie na drugi dzień, ale jakoś tak zeszło że zrobiłem to po przeszło 2 dniach. Zaczęły trochę fermentowć, ale niczym niezrażony odcedziłem syrop wiśniowy ( było go 1 l ), dodałem do niego 0,5 kg cukru i mocno podgrzałem ( ok. 80º C ) . Po rozpuszczeniu cukru dolałem bez zwłoki 300 ml spirytusu ( celem był wyrób o mocy ok. 18 % ), wrzuciłem do garnka wiśnie i podgrzałem całość do ok. 70º C , a następnie odstawiłem z ognia i pozostawiłem na 15 min pod przykryciem ( nikt nie lubi jak mu alkohol ucieka do atmosfery ![]() ![]() Wiśnie są pyszne już na drugi dzień - paluszki lizać ![]() |
Autor: | Marek [ 9 sie 2012, o 15:13 ] |
Tytuł: | Re: Wiśnie w alkoholu |
Wczoraj robiłem drugi rzut wiśni. W skrócie: - drylowanie 2 kg odmiany Debreczyńska - zasypanie 1 kg cukru na 12 godz. - odcedzenie soku/syropu , podgrzenie go do 80º C i rozpuszczenie cukru - dodanie wiśni i podgrzanie do 70º C - dodanie 0,6 l spirytusu 95 % i delikatne wymieszanie - schłodzenie garnka w pojemniku z zimną wodą Całość ma objętość ok. 3 l. Zwiekszyłem ilość spirytusu w poprzednim przepisie do 0,4 l, bo do obliczeń zakradł się błąd ![]() |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |