Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 21:17


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Cytrynówka
PostNapisane: 18 lis 2009, o 23:30 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 11:04
Posty: 76
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
Prosty sprawdzony przepis... na 0,5L spirytusu

1,5 szklanki soku z cytryny
1 szk. wody... przegotowanej
2 szk. cukru
0,5L spirytusu

Cukier rozpuścić w gotowanej wodzie... i wystudzić... następnie dodać sok z cytryny (oskórowanej). Na koniec dolewamy spirytus i odstawiamy... najlepsze po min. miesiącu...
Można czasem zamieszać by lepiej się zgryzło :D :D


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cytrynówka
PostNapisane: 19 lis 2009, o 11:01 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Mam pytanie.
Czemu dodajemy sok z cytryny oskórowanej. Nie można dodać soku z cytryny takiej ze skórą?

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cytrynówka
PostNapisane: 19 lis 2009, o 12:24 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 lis 2009, o 13:27
Posty: 5
Lokalizacja: Konstantynów Łódzki & Szadek
Długi czasowo pobyt skórki z cytryny w alkoholu powoduje jego gorzknięcie i to od części białej /albedo/ dlatego skórujemy jak najcieniej.
Skórka może być w alkoholu kilka godzin.
Teraz doczytałem :D sok z cytryny oskórowanej i sok z cytryny nieoskórowanej :D
No właśnie czym taki sok się różni ?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cytrynówka
PostNapisane: 9 lut 2010, o 20:51 
Coś już napisał
Coś już napisał

Dołączył(a): 5 lut 2010, o 11:36
Posty: 62
Lokalizacja: Łódź
Witam,

przepis z innego forum - podobno rezultat znakomity:

- 16 cytryn
- 2 litry spirytusu o mocy ok.70 - 80 %.
- 3 czubate szklanki od herbaty cukru (ok. 750 ml)

Sparzyć cytryny (przelać wrzątkiem lub potrzymać 5 sekund w gotującej wodzie)
Obrać ze skórki, a skórki z naowocni - ma być sama żółta skórka.
Skórki zalać 1 litrem spirytusu, na 7-8 godzin, nie przedłużać, inaczej wejdzie gorycz !

Cytryny wycisnąć. Sok przecedzić.
Przecedzone resztki zalać litrem przegotowanej chłodnej wody, przecedzić.
Do tej wody po przeplukaniu resztek wlać sok i wsypać cukier.
Delikatnie podgrzać by rozpuścić cukier, ale nie może być za ciepłe.
Po wystygnięciu cały wywar wlać do gąsiorka, dolać litr spirytusu.

Po 7 - 8 godzinach zlać spirytus ze skórek cytrynowych i połączyć nalewy.
Skierować do leżakowania.

pozdrawiam
pluton

_________________
Chętnie dowiem się czegoś nowego...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.025s | 16 Queries | GZIP : Off ]