Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 22:38


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Porterówka
PostNapisane: 30 lis 2009, o 20:27 
Coś już napisał
Coś już napisał

Dołączył(a): 28 lis 2009, o 11:04
Posty: 84
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Porterówka to nie nalewka, ale jest łatwa do zrobienia i fajna w degustacji.
Przetestowałem kilka receptur z netu i po wielu próbach mój przepis to:

6 but. 0,5l Portera Łódzkiego
3 szklanki cukru
1 laska wanilii,
1 l spirytusu.

Piwo zagrzać do 60-70 stopni C, dodać 2 szkalnki cukru, pokrojoną w drobne kawałeczki laskę wanilii.
Z 1 szklanki cukru zrobć karmel i rozpuścić w porterze, dodać do piwa.
po lekkim przestudzeniu dodać spirytus.

Do spożycia gotowa, ale czym dłużej tym lepsza.

_________________
Pozdrawiam -
Czesław "Piotr"


"Wszystko, co naprawdę lubię, jest albo niemoralne, albo nielegalne, albo tuczące."
A. Woolicot


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Porterówka
PostNapisane: 22 wrz 2011, o 22:44 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 20 wrz 2011, o 21:45
Posty: 38
Lokalizacja: Łódź
Polecam! Na prawdę bardzo smaczny trunek aczkolwiek jak to mówi mój ojciec - bomba z opóźnionym zapłonem.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Porterówka
PostNapisane: 23 wrz 2011, o 23:41 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec

Dołączył(a): 17 lis 2009, o 18:10
Posty: 521
Jakoś post Piotra umknąl mej uwadze.
Mam pytanie po co dodawać karmel do porterówki?

_________________
Pozdrawiam
Wojtek

Wino jest nieustającym dowodem,
że Bóg kocha nas i lubi widzieć nas szczęśliwymi
Benjamin Franklin


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Porterówka
PostNapisane: 13 lis 2011, o 23:30 
Coś już napisał
Coś już napisał

Dołączył(a): 28 lis 2009, o 11:04
Posty: 84
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Wojtku,
naukowego dowodu na karmel w porterówce nie mam, ale z karmelem mi lepiej smakuje.

Pozdrawiam - Piotr

_________________
Pozdrawiam -
Czesław "Piotr"


"Wszystko, co naprawdę lubię, jest albo niemoralne, albo nielegalne, albo tuczące."
A. Woolicot


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Porterówka
PostNapisane: 28 kwi 2012, o 10:34 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 11 gru 2011, o 12:02
Posty: 12
Lokalizacja: Łódź
Od wanilii oddzielić od razu czy lepiej jest jak sobie posiedzi i się przegryzie? :)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Porterówka
PostNapisane: 3 maja 2012, o 21:30 
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 mar 2010, o 21:23
Posty: 131
Lokalizacja: Łódź
Zamiast cukru polecam 0,5 kg "kukułek",zamiast jednego piwa 1/2 litra wody. Nie trzeba robić karmelu, za to trzeba rozpuścić cukierki w wodzie. Będzie o wiele lepsze.

_________________
Jeśli masz ochotę na kielicha -opór jest daremny.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Porterówka
PostNapisane: 28 maja 2012, o 20:09 
Coś już napisał
Coś już napisał

Dołączył(a): 28 lis 2009, o 11:04
Posty: 84
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Wanilię zostawiam w porterówce - niech się "gryzie".
Przepis z kukułkami sprawdzę - dzięki za podpowiedź.

_________________
Pozdrawiam -
Czesław "Piotr"


"Wszystko, co naprawdę lubię, jest albo niemoralne, albo nielegalne, albo tuczące."
A. Woolicot


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.019s | 16 Queries | GZIP : Off ]