Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Konieczność korekty pH nastawu przy nastawianiu miodu.
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=42&t=165
Strona 1 z 1

Autor:  Krzysztof [ 9 lip 2010, o 11:51 ]
Tytuł:  Konieczność korekty pH nastawu przy nastawianiu miodu.

W artykule TUTAJ pisałem, że standardowy dodatek K2CO3 w ilości 2,5g/10l. jest niezbędny aby zabezpieczyć się przed problemami z fermentacją miodu.

Dwa dni temu nastawiłem dwa miody:
    -lipowy (ostatnia akcja Plecionki)
    -gryczany (akcja OiM z przed roku)

Do obu miodów został dodany K2CO3 w podanej ilości. Wartość początkowa pH nie była zmierzona (z powodu tego, że miody były nalane prawie pod korek. Był problem z dobrym wymieszaniem nastawu).
Kontrola poziomu pH wykonana po 24h od nastawienia miodu wykazała
-w miodzie gryczanym pH=3,1
-w miodzie lipowym pH-3,5
Zatem do miodu gryczanego dodałem kolejną porcję K2CO3 w standardowej ilości 2,5g/10l. nastawu. Kolejne pomiary wkrótce. Wyniki zamieszczę w tym wątku

Autor:  Krzysztof [ 10 lip 2010, o 12:40 ]
Tytuł:  Re: Konieczność korekty pH nastawu przy nastawianiu miodu.

Kolejny pomiar pH miodu gryczanego (po 48h od chwili nastawienia) pokazał wynik pH=3,9
Optymalny zakres pH nastawu mieści się w granicach: 3,4<pH<3,6
Zatem widać że powtórne dodanie K2CO3 w ilości 2,5g/10 jest zbyt dużą dawką. Lepiej stosować jako powtórną ilość 1,2g/10l. opisaną w artykule TUTAJ.
Uznaje się (w literaturze poświęconej tematowi) że górna bezpieczna wartość pH dla miodów to pH=4,5.

Podsumowanie:
Aby zabezpieczyć się przed problemami z fermentacją miodu, spowodowanymi zbyt niską wartością pH trzeba:
-kontrolować pH w pierwszych 24h i kolejnych 24h.
-odpowiednio regulować pH za pomocą K2CO3

Autor:  Kamil [ 17 paź 2014, o 22:31 ]
Tytuł:  Re: Konieczność korekty pH nastawu przy nastawianiu miodu.

Krzysztofie popraw linki bo nie działają.

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/