Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Drożdże Miodowe
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=42&t=354
Strona 1 z 1

Autor:  Krambroz [ 2 kwi 2012, o 16:41 ]
Tytuł:  Drożdże Miodowe

Drożdże ,,Miodowe" w postaci matki drożdżowej są dostępne w Biowinie. :) po 5,33 zł

Autor:  Damian [ 2 kwi 2012, o 17:28 ]
Tytuł:  Re: Drożdże Miodowe

Jutro podjadę i zrobię test, jeszcze ich nigdy nie używałem, ale słyszałem wiele dobrego.

Autor:  Łukasz [ 2 kwi 2012, o 19:47 ]
Tytuł:  Re: Drożdże Miodowe

Ja stosowałem ich drożdże miodowe z "poduszeczek" i powiem, że były niezawodne - trzeba tylko uważac, żeby nie schłodzic nastawu "chwilę" przed potencjalnym końcem pracy bo opadną na dno i będą miały problem ze wznowieniem fermentacji...

Autor:  olifant-14 [ 3 mar 2013, o 13:22 ]
Tytuł:  Re: Drożdże Miodowe

Drożdże miodowe o ile się nie mylę to są bardziej odporne na ilość cukrów - tak mniej/więcej.
Czy kiedy przy robieniu wina przesadziło się z cukrem można spróbować z zaszczepieniem drożdży miodowych? - coś to da?

Autor:  Krzysztof [ 3 mar 2013, o 14:04 ]
Tytuł:  Re: Drożdże Miodowe

A jaki masz poziom cukru w tym przesłodzonym winie i jaki jest poziom alkoholu?

Autor:  olifant-14 [ 3 mar 2013, o 14:30 ]
Tytuł:  Re: Drożdże Miodowe

To wino robione było zanim na forum wlazłem i typowo na oko:
6 kg śliwek bez pestek zasypane 3 kg cukru i uzyskałem 5l soku.

Oprzyrządowania jeszcze nie mam, zakup w planach. Wino jakieś % ma, nie jest mocne, jednak b.słodkie. Posmak drożdży zniknął, na razie raz zlane, jest jeszcze mętne i też się zastanawiam co dalej robić. Czy dodać mocniejsze drożdże, czy wyklarować i trzymać jako nauczkę na przyszłość :-D
Aha, po pierwszym zlaniu uzupełniłem wodą do 5l - około 0,6 wody. Całość zarobiona pod koniec sierpnia.

Autor:  Krzysztof [ 3 mar 2013, o 14:58 ]
Tytuł:  Re: Drożdże Miodowe

Z opisu wykonania można się spodziewać sporej ilości cukru. Bez pomiaru cukromierzem trudno coś poważnie radzić.
Drożdże które można użyć do restartu to "Fermivin PDM" lub Enovini ale wpierw najlepiej określić poziom cukru.

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/