Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 12:11


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kwasowość miareczkowa miodów pitnych
PostNapisane: 18 sty 2015, o 14:56 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 23 paź 2014, o 17:30
Posty: 2
Drodzy forumowicze,
będę wdzięczny za podzielenie się swoimi spostrzeżeniami na temat regulacji kwasowości miareczkowej w miodach pitnych. Interesują mnie sprawdzone sposoby zwiększania oraz zmniejszania kwasowości.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwasowość miareczkowa miodów pitnych
PostNapisane: 22 sty 2015, o 19:18 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 513
W skrócie: kwasowość sprawdzasz i ustalasz na etapie nastawu fermentacyjnego. Ze względu na smak nie powinno się miodów odkwaszać - nie widzę zresztą takiej potrzeby, bo nadmiernej kwasowości można łatwo uniknąć. Dokwasić można sokiem z cytryny, albo mieszanką kwasów z Biowinu - to rozwiązanie lepsze, bo w wyniku reakcji kwasów organicznych z różnymi alkoholami powstającymi podczas fermentacji wytworzą się aromatyczne estry.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.019s | 16 Queries | GZIP : Off ]