Łódzki Klub Winiarzy http://klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Kwasowość miareczkowa miodów pitnych http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=42&t=595 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | b4you [ 18 sty 2015, o 14:56 ] |
Tytuł: | Kwasowość miareczkowa miodów pitnych |
Drodzy forumowicze, będę wdzięczny za podzielenie się swoimi spostrzeżeniami na temat regulacji kwasowości miareczkowej w miodach pitnych. Interesują mnie sprawdzone sposoby zwiększania oraz zmniejszania kwasowości. |
Autor: | Marek [ 22 sty 2015, o 19:18 ] |
Tytuł: | Re: Kwasowość miareczkowa miodów pitnych |
W skrócie: kwasowość sprawdzasz i ustalasz na etapie nastawu fermentacyjnego. Ze względu na smak nie powinno się miodów odkwaszać - nie widzę zresztą takiej potrzeby, bo nadmiernej kwasowości można łatwo uniknąć. Dokwasić można sokiem z cytryny, albo mieszanką kwasów z Biowinu - to rozwiązanie lepsze, bo w wyniku reakcji kwasów organicznych z różnymi alkoholami powstającymi podczas fermentacji wytworzą się aromatyczne estry. |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |