Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 13:21


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Odzyskiwanie spirytusu z owoców po nalewkach.
PostNapisane: 29 mar 2010, o 12:37 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 513
Jeśli pochopnie wyrzucacie owoce po zrobieniu nalewek, popatrzcie na poniższy przykład. Ilustruje on ile dobra ( w postaci spirytusu) marnuje się bezpowrotnie.
Zadanie polegało na odzyskaniu alkoholu z ok. 20 litrów owoców ( ok. 95 % czeremchy, reszta DR). Destylację przeprowadzono w aparacie odpędowym z płaszczem wodnym.
Do owoców dodano pewną ilość wody aby zapewnić równomierną dystrybucję ciepła. Użyta została krótka kolumna z częściowym wypełnieniem, bez powrotu (refluksu).
Urobek był taki: ok. 4 l spirytusu 62 % ( wyraźny aromat pestkowy z czeremchy) w głównej frakcji i ok. 1 l końcówki o mocy 40 % ( mleczne zabarwienie, aromat również pestkowy).
Odwar wykorzystać można do zafermentowania (jest sterylny ! ). Oszczędni odzyskają wówczas również cukier :D
Wniosek ogólny: nie wyrzucać owoców z nalewek, gromadzić je skrzętnie i coś z nimi później zrobić ;)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Odzyskiwanie spirytusu z owoców po nalewkach.
PostNapisane: 30 mar 2010, o 17:18 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec

Dołączył(a): 17 lis 2009, o 18:10
Posty: 521
Pogratulować takiej oszczedności,jak by to wszystko policzyć to może okazać się że produkcja nalewek jest samofinansująca.Skąd u Ciebie takie poznańskie podejście?

_________________
Pozdrawiam
Wojtek

Wino jest nieustającym dowodem,
że Bóg kocha nas i lubi widzieć nas szczęśliwymi
Benjamin Franklin


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Odzyskiwanie spirytusu z owoców po nalewkach.
PostNapisane: 30 mar 2010, o 22:55 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lis 2009, o 00:32
Posty: 78
Lokalizacja: Łódź
Można by rzec perpetum mobile :)

_________________
Pozdrawiam Rafał ;)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Odzyskiwanie spirytusu z owoców po nalewkach.
PostNapisane: 10 kwi 2010, o 10:48 
Coś już napisał
Coś już napisał

Dołączył(a): 5 lut 2010, o 11:36
Posty: 62
Lokalizacja: Łódź
Marek napisał(a):
Jeśli pochopnie wyrzucacie owoce po zrobieniu nalewek...
Odwar wykorzystać można do zafermentowania (jest sterylny ! ). Oszczędni odzyskają wówczas również cukier :D


Prawdopodobnie bede mial do zagospodarowania ok. 100 kg wymacerowanej aronii.
Proba oddestylowania moze dac jakis ciekawy spirytusik aroniowy, ewentualnie
mozna poprobowac odcisnac na prasie do sucha.

Ale co zrobic z samymi owocami ? Nadaja sie do czegos ? Doslodzic, zafermentowac
i destylowac ? Przerobic na jakies konfitury ?

pozdrawiam
pluton

_________________
Chętnie dowiem się czegoś nowego...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.025s | 16 Queries | GZIP : Off ]