Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 19:11


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zacier śliwkowy
PostNapisane: 16 wrz 2010, o 14:19 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 513
Podstawą wyrobu śliwowicy jest dobry zacier śliwkowy. Ponieważ jest teraz pełnia sezonu na te owoce, możemy przygotować surowiec. Śliwki są latoś drogie (najbardziej przydatne węgierki zwykłe 2 do 3,50 zł/kg, inne w podobnej cenie). Jeżeli mamy dostęp do tanich śliwek w odpowiedniej ilości , to możemy się brać do roboty. W przeciwnym przypadku czekamy do przyszłego roku w nadziej na niższe ceny.
Truizmem jest powtarzanie, że dobra śliwowica powstanie tylko z dobrych i dojrzałych śliwek. Owoce myjemy i miksujemy niezbyt dokładnie ( część śliwek może pozostać nierozdrobniona, ale jednak zanurzona w pulpie ) mieszadłem do betonu umocowanym w wiertarce elektrycznej i wlewamy do plastikowej ( HDPE z żywnościowym atestem higienicznym) beczki o odpowiedniej pojemności. W przypadku mniejszych ilości korzystamy z pojemnika fermentacyjnego.
Jeżeli chodzi o zafermentowanie, to możemy postawić na dzikie drożdże występujące na powierzchni owoców ( praktyka powszechna m. in. na Bałkanach), lub też użyć drożdży aktywnych (gatunek obojętny). W tym drugim przypadku posypujemy powierzchnię pulpy drożdżami i następnego dnia mieszamy. Do mieszania przydatny jest bardzo gadżet opisany w wątku o poradach praktyków.
W miarę zbierania spadów (mogą to być różne gatunki) dokładamy je systematycznie ( nawet przez cały miesiąc ) po rozdrobnieniu i mieszamy. Czapę w fermentującym zacierze zatapiamy raz dziennie.
Praktyka dowodzi, że umiarkowany dodatek cukru ( do 1 kg/ 10 kg śliwek ) nie obniża w sposób znaczący jakości produktu końcowego, a pozwala zauważalnie podnieść wydajność procesu produkcyjnego :D
Więcej wiadomości o śliwowicy przeczytać można w artykule na stronie głównej.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.023s | 16 Queries | GZIP : Off ]