Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

a wiórki marchewkowe na zacier?
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=43&t=245
Strona 1 z 1

Autor:  mercedes i Filipek [ 3 mar 2011, o 13:51 ]
Tytuł:  a wiórki marchewkowe na zacier?

po wyciskaniu soku z marchwii zostają mi wióry, skoro robi się z nich ciasto marchewkowe, to może można by je dodać do zacieru/nastawu ?

Autor:  Geronimo [ 6 mar 2011, o 13:49 ]
Tytuł:  Re: a wiórki marchewkowe na zacier?

mercedes napisał(a):
po wyciskaniu soku z marchwii zostają mi wióry, skoro robi się z nich ciasto marchewkowe, to może można by je dodać do zacieru/nastawu ?


Ale zabiłaś klina Mercedes ;) Nikt się nie kwapi do zabrania głosu,wobec tego ja odpowiem ;)
Oczywiście że można dodać wióry marchewkowe do zacieru/nastawu,ale co z tego wyniknie-dalibóg, nie wiem :twisted:
pozdrawiam

Autor:  mercedes i Filipek [ 7 mar 2011, o 11:11 ]
Tytuł:  Re: a wiórki marchewkowe na zacier?

heh, no chyba przesadziłam z tą marchewką :?

nie czekając na odpowiedź, chciałam poinformować, iż dodałam te wiórki do beczki (gdzieś tam poszperałam i dowiedziałam się, że można...). co się stanie zobaczymy później, na razie fermentacja przebiega dobrze, z tym, że marchewka to nie jedyny dodatek do cukrówki.
Drożdże wyjedzą pozostały cukier, może znają sobie jeszcze jakies inne mikroelementy jako pożywkę, ale czy to wpłynie potem jakoś na destylat???... w sensie aromat???... to chyba nie, bo taka ilość jest za mała (wiórków było ok. 1,5 kg na 60l beczkę). A przy dzisiejszych cenach cukru, każdy gram jest na wagę zlota ;)

Autor:  Geronimo [ 8 mar 2011, o 12:43 ]
Tytuł:  Re: a wiórki marchewkowe na zacier?

Tak poważniej ;) to pewnie nie przesadziłaś.Cóż to jest 1,5 kg wobec 60l beczki :D
Co do destylacji to jak na kolumnie to pewnie nikt nie zidentyfikuje marchewki.W Hiszpanii zresztą ,,biega" ona za owoc ;)
Zresztą, pomnę onegdaj, Galadhen częstował nas winem marchewkowym i chyba nikt się nie krzywił a wręcz przeciwnie :)
pozdrawiam

Autor:  Damian [ 8 mar 2011, o 16:04 ]
Tytuł:  Re: a wiórki marchewkowe na zacier?

W Uni Europejskiej marchewka jest uznawana za owoc :D
A całkiem dobre wino marchewkowe zrobił Adam - Shaman.

Moje zdanie co do marchewki jest raczej tradycyjne, nadaje się na sałatkę, do win mamy wiele ciekawych owoców.

Dodatek do cukrówki pewnikiem nie zaszkodzi ale i nie pomoże ;)

Autor:  mercedes i Filipek [ 8 mar 2011, o 20:07 ]
Tytuł:  Re: a wiórki marchewkowe na zacier?

buu nawet pół witaminki nie zjedzą?!

Autor:  Geronimo [ 10 mar 2011, o 12:56 ]
Tytuł:  Re: a wiórki marchewkowe na zacier?

Zjedzą ,zjedzą ;) - marchewka jest zdrowa.Drożdże wzmocnią się witaminkami marchewkowymi, zjedzą pozostały w niej cukier, i dociągną do 20% a może i więcej :D
pozdrawiam

Autor:  mercedes i Filipek [ 10 mar 2011, o 17:07 ]
Tytuł:  Re: a wiórki marchewkowe na zacier?

nooo a może do 40% i nie będe musiała destylować 8-)

...aż tak naiwna nie jestem, że marchewka zdziała mi takie cuda, żei drożdże w jej środowisku będą żyły w stężeniu wyższym niż 17% ;)

Autor:  Geronimo [ 10 mar 2011, o 18:19 ]
Tytuł:  Re: a wiórki marchewkowe na zacier?

No tak :( cuda możliwe dzięki marchewce też mają swoje granice ;)
pozdrawiam

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/