Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Przepisy na destylaty owocowe
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=43&t=389
Strona 3 z 5

Autor:  ziemba12345 [ 17 wrz 2014, o 20:07 ]
Tytuł:  Re: Przepisy na destylaty owocowe

Kupiłem butelke koniaku za 100zl i dałem do porównania z moim destylatem kilku znajomym. Nikt włącznie ze mną nie potrafił powiedzieć który jest sklepowy :) Mam go dwie damy, do tego dwie śliwowicy, pożeczkowicy i calvadosa. Wszystko zalakowałem i odstawiłem do 2032r. Czyli do 18 urodzin mojego syna. A reszta myśle wcześniej się rozejdzie :mrgreen: Ale zachecony efektami już zamówiłem kilka ;) kg winogron.

Autor:  ziemba12345 [ 24 mar 2015, o 15:13 ]
Tytuł:  Re: Przepisy na destylaty owocowe

Szukając w internecie beczek dębowych natknąłem sie na człowieka który pracował we Francjii przy produkcji calvadosu. Podpowiedział mi pare rzeczy jak się powinno robić calvados i dzisiaj jade zamawiać drugą porcje soku jabłkowego. Pierwsza już fermentuje :D Soczek wyciskany przy mnie także jest to 100% sok a nie to co w sklepach można kupić. Zrobię go identycznie jak oni to we Francji robili.
Jak ma ktoś jakąś beczuszke po winie na sprzedanie to chętnie odkupie ;)
A śliwowica, calvados i pożeczkowica o których wcześniej pisałem już sobie leżakują w piwnicy w beczkach. Koniak jeszcze tylko czeka na beczka która ma przyjść na dniach.

Autor:  Damian [ 25 mar 2015, o 21:22 ]
Tytuł:  Re: Przepisy na destylaty owocowe

Też kiedyś popełniłem Calvados, z wina jabłkowego które było smaczne ale mało klarowne, całkiem zacny trunek po latach jeszcze lepszy.

Autor:  ziemba12345 [ 26 mar 2015, o 10:06 ]
Tytuł:  Re: Przepisy na destylaty owocowe

Ja też wcześniej robiłem i leżakuje sobie w beczce, ale trochę taki oszukany. Ten będzie bez grama cukru, same jabłuszka :) Dlatego muszę tego trochę przerobić. Do tego kupiłem nową beczkę mocno paloną i najpierw zaleję ją na jakiś czas przefermentowanym już sokiem a potem zleje go, przedestyluje i zaleję ponownie już calvadosem. Tak się podobno robi prawdziwy calvados.

Autor:  Damian [ 27 mar 2015, o 22:16 ]
Tytuł:  Re: Przepisy na destylaty owocowe

Ja k tak sobie czytam, to już czuję zapach tego Calvadosu 8-) , to musi być dobre!

Autor:  ziemba12345 [ 28 mar 2015, o 15:49 ]
Tytuł:  Re: Przepisy na destylaty owocowe

Przypomnij się za rok to skosztujemy. Beczka miała być 50l ale jednak będzie 30l. Do zapełnienia 30l wystarczy 400l soku a do 50l potrzebował bym ok. 700l czyl jakieś 1,2 tony jabłek. To już trochę za duże koszty i kupa czasu żeby to przegotować. Chociaż i te nie były małe. Dobrze, że żona nic nie wie :D Szkoda, że tak mało osób się tym zajmuje na forum. Fajnie było by się powymieniać owocówkami.

Autor:  voy [ 28 mar 2015, o 21:40 ]
Tytuł:  Re: Przepisy na destylaty owocowe

Myślę, że sporo osób interesuje się destylatami owocowymi. Możemy któryś z kolejnych zlotów poświęcić temu tematowi. Chyba degustacja w szerszym gronie jest przyjemniejsza i pozwoli poznać bardziej subiektywną ocenę swego wyrobu.

Autor:  ziemba12345 [ 2 kwi 2015, o 17:21 ]
Tytuł:  Re: Przepisy na destylaty owocowe

No to mógłby ktoś się pochwalić swoimi produktami. Z chęcią spróbował bym produktów kogoś innego i porównał do swoich.

Autor:  voy [ 4 kwi 2015, o 20:43 ]
Tytuł:  Re: Przepisy na destylaty owocowe

Jestem za.
Przy sprzyjających wiatrach możesz być zawiany.

Autor:  Marek [ 5 kwi 2015, o 09:36 ]
Tytuł:  Re: Przepisy na destylaty owocowe

Parę słów wyjaśnienia co do calvadosu - na podstawie dostępnej w Polsce literatury i wiedzy własnej :D
W Normandii rośnie obecnie ok. 7 mln jabłoni z których owoce są przeznaczone do produkcji alkoholu destylowanego. Odmian jest ok. 2000 !!! i są to jabłka dużo mniejsze niż deserowe. Rosną zazwyczaj w sadach łąkowych, na drzewach wysokopiennych (gałęzie na wysokości 2-2,5 m żeby krowy mogły się paść) - to charakterystyczny sposób piętrowego wykorzystania ziemi. Przepisy apelacji cydru zalecają 48 odmian, które podzielone zostały na cztery grupy: słodko-kwaśne, słodkie, cierpkie i kwaśne. Jak z tego widać, żeby zrobić dobry cydr jako podstawę do destylacji calvadosu trzeba dysponować starymi odmianami jabłek ( im więcej gatunków tym lepiej) . Owoce muszą być dojrzałe- we Francji cydr robi się ze spadów ( mają najbardziej rozwinięte aromaty) lub jabłek strąconych, dojrzewających przez kilka tygodni w dobrze wentylowanych skrzynkach. Potem rozdrabnianie, maceracja ok. 4 godz. ( ważny etap ze względu na ekstrakcję aromatów ze skórek), potem fermentacja na własnych drożdżach w niskiej temperaturze .
W naszych warunkach dobrą metodą, jak się wydaje, jest fermentacja miazgi jabłkowej ze starych odmian z niewielką ilością wody poprawiającą płynność nastawu. Dodatek cukru w ilości 0,5 kg/10 kg nie powoduje pogorszenia jakości wyrobu finalnego ;) Trzeba w tym przypadku dysponować jednak kotłem z płaszczem.
Szykuje się zlot wysokoprocentowy - ja też coś przyniosę :D

Strona 3 z 5 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/