Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Swiss Absinthe
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=43&t=40
Strona 1 z 1

Autor:  shaman [ 11 lis 2009, o 22:02 ]
Tytuł:  Swiss Absinthe

Pozwolę sobie zamieścić przepis na absynt,który dostałem od Festera z forum SWiMP.

Maceracja:
*30.0 g piołun
*8.5 g hyzop
*1.8 g tatarak
*6.0 g melisa
*30.0 g anyżek (nasiona)
*25.0 g koper włoski
*10.0 g anyż gwiaździsty
*3.2 g kolendra
*alkohol 800 ml
*woda 600 ml
Barwienie:
*4.2 g mięta pieprzowa świeża
*1.1 g melisa świeża
*3.0 g piołun świeży
*1.0 g skórka cytrynowa
*4.2 g korzeń lukrecji

Wsypać zioła do dużego słoja, zwilżyć wodą.
Dodać 800ml 85-95% alkoholu (najlepiej destylatu owocowego)
Macerować tydzień - okazjonalnie mieszając.
Dodać 600ml wody.
Macerować tydzień - okazjonalnie mieszając.
Przefiltrować, zioła wycisnąć, zwilżyć wódką i powtórnie wycisnąć.
Powinno powstać około 1500ml maceratu.
Przedestylować!
Podczas destylacji zmienić odbieralnik gdy destylat zacznie żółknąć (ogony)
Ogony zachować i dodać do następnej destylacji, nie dodawać do produktu.
Do gotowego destylatu dodać zioła barwiące i macerować 3 - 4 dni.
Przefiltrować, dosłodzić sklarowanym syropem, lub nie :)
Zabutelkować!

Czy ktoś miał do czynienia z tym trunkiem?
Mam zamiar zrobić go niebawem jak tylko dokończę swój sprzęt.

Edit: Artemisia abrotanum do kupna TUTAJ

Autor:  Damian [ 11 lis 2009, o 22:45 ]
Tytuł:  Re: Swiss Absinthe

Absynt, piłem, ten w wykonaniu Marka, zresztą napisał kiedyś na ten temat bardzo ciekawy artykuł, jest też w necie sklep z Absyntami i utensyliami związanymi z rytuałem spożywania Absyntu; łyżeczki absyntowe, fontanny itp.

W tym przepisie brak informacji jaki piołun powinien być dodany, w użyciu są co najmniej 3 gatunki.
Artemisia absinthium - tzw. Piołun, gatunek krajowy do dostania w każdej aptece.
Artemisia pontica - Piołun Pontyjski, pochodzi z południa, ale może też być hodowany u nas (właśnie jego posiadam) lub
Artemisia maritima - piołun nadmorski, z tym gatunkiem się nie spotkałem, występuje raczej jedynie we Włoszech

A właśnie dziś rozdrabniałem Piołun i zastanawiałem się co z niego zrobić :D ;)

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/