Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Karmel do barwienia alkoholu.
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=43&t=513
Strona 1 z 1

Autor:  Marek [ 20 gru 2013, o 14:15 ]
Tytuł:  Karmel do barwienia alkoholu.

Karmel używany do barwienia alkoholu destylowanego robi się w sposób nieco odmienny od tego, który jest stosowany w cukiernictwie.
Skorzystałem tu z opisu zamieszczonego w ,,Technologii wódek gatunkowych" Lasika i Cieślaka.
Cukier wsypujemy do odpowiedniego garnka, do wysokość maks. 1/3, bo się podnosi !!! Dodajemy niewielką ilość wody w proporcji 40-80 ml/kg cukru. Podgrzewamy (ciągle mieszając) do temperatury 180-195 st C i, zmniejszając grzanie, utrzymujemy ją przez 3-4 godziny. Z moich doświadczeń wynika, że czas można ograniczć do 1-1,5 godz. Całą operację należy koniecznie wykonywać pod wyciągiem, bo w czasie karmelizacji wydzielają się duszące gazy zawierające aceton i kwas octowy. Po upaleniu karmelu ( musi mieć kolor bardzo ciemnobrązowy) należy dodać tyle gorącej wody ( możliwość pryskania i spowodowania oparzeń ! ) aby karmel miał na zimno gęstość syropu normalnego ( 1 kg cukru w 1 litrze - kto robił, ten wie :D ).
Ilość karmelu dodawanego do alkoholu należy ustalić samemu. Kolor uzyskujemy piękny, ciepły w odcieniu :)
Dodatek ten w minimalnym stopniu wpływa na sensorykę smakową destylatów.
Możemy go użyć w większej ilości do nalewek ziołowych, daje wówczas oprócz koloru pewną słodycz a nawet pożądaną w tym przypadku gorycz.

Autor:  ziemba12345 [ 22 gru 2013, o 11:13 ]
Tytuł:  Re: Karmel do barwienia alkoholu.

Robię tak samo jak to opisałeś Marku, tyle że na patelni a nie garnku i smarze na małym ogniu jakieś pół godzinki, nie zwracając uwagi na temperaturę.Jak go dłużej przytrzymam to czuć spalenizną. Na gąsior 5 litrowy daję łyżeczkę od herbaty i otrzymuję ładny złoty kolor.

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/