Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 15:17


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zacier z jarzębiny
PostNapisane: 1 sie 2014, o 18:37 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 11:44
Posty: 252
Czy któryś z kolegów miał może jakieś doświadczenia z jarzębiną jako surowcem na zacier?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zacier z jarzębiny
PostNapisane: 5 sie 2014, o 14:22 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 513
Trzeba by w końcu zrobić, bo jarzębiak był jednym z lepszych alkoholi minionego okresu i produkowano go m.in. ze spirytusu jarzębinowego :D

Dzisiaj (6 sierpnia) poczytałem, co Cieślak i Lasik piszą w swojej biblii:
".. do sporządzania wytrawnych jarzębiaków, jak Jarzębiak eksportowy, Jarzębiak wytrawny lub Jarzębiak na winiaku, stosuje się zwykle nalew na jarzębinę (najlepiej suszoną), destylat z nalewu jarzębinowego oraz niekiedy mały dodatek spirytusu jarzębinowego, uzyskanego przez destylację przefermentowanego moszczu jarzębinowego" i dalej : '' Wyroby sporządzone na nalewie z dodatkiem destylatu jarzębinowego dojrzewają znacznie szybciej, niż sporządzone na spirytusie jarzębinowym( tzw. brandy jarzębinowa). Ta ostatnia, mająca charakter wódki naturalnej wymaga oczywiście długiego leżakowania."


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zacier z jarzębiny
PostNapisane: 6 sie 2014, o 14:48 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 11:44
Posty: 252
Nie rozumiem z bardzo różnicy pomiędzy jarzębiakiem a brandy jarzebinową...
Marek napisał(a):
Wyroby sporządzone na nalewie z dodatkiem destylatu jarzębinowego dojrzewają znacznie szybciej, niż sporządzone na spirytusie jarzębinowym( tzw. brandy jarzębinowa). Ta ostatnia, mająca charakter wódki naturalnej wymaga oczywiście długiego leżakowania."


Jarzębiny u mnie trochę jest, zobaczymy, może próbny zacier uda się wstawić.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zacier z jarzębiny
PostNapisane: 20 lut 2015, o 18:59 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 6 lis 2011, o 15:49
Posty: 38
Lokalizacja: Łódź
Trochę czasu już minęło. Chciałem spytać o "owoce" testu ;)
Czy może ktoś coś wstawił? przegotował?
:mrgreen:

_________________
Fajnie jest, jeśli winko smakuje, ale jeszcze lepiej jeżeli zachwyca


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zacier z jarzębiny
PostNapisane: 20 lut 2015, o 22:27 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 11:44
Posty: 252
Niestety ze względu na brak czasu, na zbiory, eksperyment został zawieszony do przyszłego sezonu.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zacier z jarzębiny
PostNapisane: 20 lut 2015, o 22:50 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec

Dołączył(a): 17 lis 2009, o 18:10
Posty: 521
W "Destylatach alkoholowych" Pischla czytamy:
... Destylat z samej jarzębiny jest raczej rzadkością.
Prawdziwa, odmianowo czysta jarzębinówka stanowi rarytas i świetnie się sprzedaje.
Wyrób wysokiej jakości ma wyjątkowy smaki aromat.
Przypisuje mu się tez własności zdrowotne...
Pewnie warto więc spróbować szczególnie jeśli ktoś ma nadwyżkę wina z jarzębiny.

_________________
Pozdrawiam
Wojtek

Wino jest nieustającym dowodem,
że Bóg kocha nas i lubi widzieć nas szczęśliwymi
Benjamin Franklin


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zacier z jarzębiny
PostNapisane: 21 lut 2015, o 17:11 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 6 lis 2011, o 15:49
Posty: 38
Lokalizacja: Łódź
Dzięki VOY-u, teraz narobiłeś mi jeszcze większego smaku...
Szkoda że zimą nie mamy dostępu do tego owocu, bo z pewnością już by bulgotał w moim balonie (lub PF bo było by to praktyczniejsze :lol: )
Ale z tego co przytoczył Marek wynika że poza destylacją należy jeszcze do tegoż to destylatu dodać owoce jarzębiny by skrócić czas leżakowania i poprawić doznania smakowe.
Dobrze rozumiem?

_________________
Fajnie jest, jeśli winko smakuje, ale jeszcze lepiej jeżeli zachwyca


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zacier z jarzębiny
PostNapisane: 21 lut 2015, o 22:09 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec

Dołączył(a): 17 lis 2009, o 18:10
Posty: 521
Piotrek nie panikuj tylko jedź do Księży. Mają świetnie zaopatrzoną ziołownię i na pewno kupisz bez problemu suszoną jarzębinę. Skoro Cię tak naszło ...

_________________
Pozdrawiam
Wojtek

Wino jest nieustającym dowodem,
że Bóg kocha nas i lubi widzieć nas szczęśliwymi
Benjamin Franklin


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.020s | 14 Queries | GZIP : Off ]