Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Zacier z jarzębiny
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=43&t=562
Strona 1 z 1

Autor:  Galadhen [ 1 sie 2014, o 18:37 ]
Tytuł:  Zacier z jarzębiny

Czy któryś z kolegów miał może jakieś doświadczenia z jarzębiną jako surowcem na zacier?

Autor:  Marek [ 5 sie 2014, o 14:22 ]
Tytuł:  Re: Zacier z jarzębiny

Trzeba by w końcu zrobić, bo jarzębiak był jednym z lepszych alkoholi minionego okresu i produkowano go m.in. ze spirytusu jarzębinowego :D

Dzisiaj (6 sierpnia) poczytałem, co Cieślak i Lasik piszą w swojej biblii:
".. do sporządzania wytrawnych jarzębiaków, jak Jarzębiak eksportowy, Jarzębiak wytrawny lub Jarzębiak na winiaku, stosuje się zwykle nalew na jarzębinę (najlepiej suszoną), destylat z nalewu jarzębinowego oraz niekiedy mały dodatek spirytusu jarzębinowego, uzyskanego przez destylację przefermentowanego moszczu jarzębinowego" i dalej : '' Wyroby sporządzone na nalewie z dodatkiem destylatu jarzębinowego dojrzewają znacznie szybciej, niż sporządzone na spirytusie jarzębinowym( tzw. brandy jarzębinowa). Ta ostatnia, mająca charakter wódki naturalnej wymaga oczywiście długiego leżakowania."

Autor:  Galadhen [ 6 sie 2014, o 14:48 ]
Tytuł:  Re: Zacier z jarzębiny

Nie rozumiem z bardzo różnicy pomiędzy jarzębiakiem a brandy jarzebinową...
Marek napisał(a):
Wyroby sporządzone na nalewie z dodatkiem destylatu jarzębinowego dojrzewają znacznie szybciej, niż sporządzone na spirytusie jarzębinowym( tzw. brandy jarzębinowa). Ta ostatnia, mająca charakter wódki naturalnej wymaga oczywiście długiego leżakowania."


Jarzębiny u mnie trochę jest, zobaczymy, może próbny zacier uda się wstawić.

Autor:  Piotrek [ 20 lut 2015, o 18:59 ]
Tytuł:  Re: Zacier z jarzębiny

Trochę czasu już minęło. Chciałem spytać o "owoce" testu ;)
Czy może ktoś coś wstawił? przegotował?
:mrgreen:

Autor:  Galadhen [ 20 lut 2015, o 22:27 ]
Tytuł:  Re: Zacier z jarzębiny

Niestety ze względu na brak czasu, na zbiory, eksperyment został zawieszony do przyszłego sezonu.

Autor:  voy [ 20 lut 2015, o 22:50 ]
Tytuł:  Re: Zacier z jarzębiny

W "Destylatach alkoholowych" Pischla czytamy:
... Destylat z samej jarzębiny jest raczej rzadkością.
Prawdziwa, odmianowo czysta jarzębinówka stanowi rarytas i świetnie się sprzedaje.
Wyrób wysokiej jakości ma wyjątkowy smaki aromat.
Przypisuje mu się tez własności zdrowotne...
Pewnie warto więc spróbować szczególnie jeśli ktoś ma nadwyżkę wina z jarzębiny.

Autor:  Piotrek [ 21 lut 2015, o 17:11 ]
Tytuł:  Re: Zacier z jarzębiny

Dzięki VOY-u, teraz narobiłeś mi jeszcze większego smaku...
Szkoda że zimą nie mamy dostępu do tego owocu, bo z pewnością już by bulgotał w moim balonie (lub PF bo było by to praktyczniejsze :lol: )
Ale z tego co przytoczył Marek wynika że poza destylacją należy jeszcze do tegoż to destylatu dodać owoce jarzębiny by skrócić czas leżakowania i poprawić doznania smakowe.
Dobrze rozumiem?

Autor:  voy [ 21 lut 2015, o 22:09 ]
Tytuł:  Re: Zacier z jarzębiny

Piotrek nie panikuj tylko jedź do Księży. Mają świetnie zaopatrzoną ziołownię i na pewno kupisz bez problemu suszoną jarzębinę. Skoro Cię tak naszło ...

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/