Łódzki Klub Winiarzy http://klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Zacier z jarzębiny http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=43&t=562 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Galadhen [ 1 sie 2014, o 18:37 ] |
Tytuł: | Zacier z jarzębiny |
Czy któryś z kolegów miał może jakieś doświadczenia z jarzębiną jako surowcem na zacier? |
Autor: | Marek [ 5 sie 2014, o 14:22 ] |
Tytuł: | Re: Zacier z jarzębiny |
Trzeba by w końcu zrobić, bo jarzębiak był jednym z lepszych alkoholi minionego okresu i produkowano go m.in. ze spirytusu jarzębinowego Dzisiaj (6 sierpnia) poczytałem, co Cieślak i Lasik piszą w swojej biblii: ".. do sporządzania wytrawnych jarzębiaków, jak Jarzębiak eksportowy, Jarzębiak wytrawny lub Jarzębiak na winiaku, stosuje się zwykle nalew na jarzębinę (najlepiej suszoną), destylat z nalewu jarzębinowego oraz niekiedy mały dodatek spirytusu jarzębinowego, uzyskanego przez destylację przefermentowanego moszczu jarzębinowego" i dalej : '' Wyroby sporządzone na nalewie z dodatkiem destylatu jarzębinowego dojrzewają znacznie szybciej, niż sporządzone na spirytusie jarzębinowym( tzw. brandy jarzębinowa). Ta ostatnia, mająca charakter wódki naturalnej wymaga oczywiście długiego leżakowania." |
Autor: | Galadhen [ 6 sie 2014, o 14:48 ] |
Tytuł: | Re: Zacier z jarzębiny |
Nie rozumiem z bardzo różnicy pomiędzy jarzębiakiem a brandy jarzebinową... Marek napisał(a): Wyroby sporządzone na nalewie z dodatkiem destylatu jarzębinowego dojrzewają znacznie szybciej, niż sporządzone na spirytusie jarzębinowym( tzw. brandy jarzębinowa). Ta ostatnia, mająca charakter wódki naturalnej wymaga oczywiście długiego leżakowania." Jarzębiny u mnie trochę jest, zobaczymy, może próbny zacier uda się wstawić. |
Autor: | Piotrek [ 20 lut 2015, o 18:59 ] |
Tytuł: | Re: Zacier z jarzębiny |
Trochę czasu już minęło. Chciałem spytać o "owoce" testu Czy może ktoś coś wstawił? przegotował? |
Autor: | Galadhen [ 20 lut 2015, o 22:27 ] |
Tytuł: | Re: Zacier z jarzębiny |
Niestety ze względu na brak czasu, na zbiory, eksperyment został zawieszony do przyszłego sezonu. |
Autor: | voy [ 20 lut 2015, o 22:50 ] |
Tytuł: | Re: Zacier z jarzębiny |
W "Destylatach alkoholowych" Pischla czytamy: ... Destylat z samej jarzębiny jest raczej rzadkością. Prawdziwa, odmianowo czysta jarzębinówka stanowi rarytas i świetnie się sprzedaje. Wyrób wysokiej jakości ma wyjątkowy smaki aromat. Przypisuje mu się tez własności zdrowotne... Pewnie warto więc spróbować szczególnie jeśli ktoś ma nadwyżkę wina z jarzębiny. |
Autor: | Piotrek [ 21 lut 2015, o 17:11 ] |
Tytuł: | Re: Zacier z jarzębiny |
Dzięki VOY-u, teraz narobiłeś mi jeszcze większego smaku... Szkoda że zimą nie mamy dostępu do tego owocu, bo z pewnością już by bulgotał w moim balonie (lub PF bo było by to praktyczniejsze ) Ale z tego co przytoczył Marek wynika że poza destylacją należy jeszcze do tegoż to destylatu dodać owoce jarzębiny by skrócić czas leżakowania i poprawić doznania smakowe. Dobrze rozumiem? |
Autor: | voy [ 21 lut 2015, o 22:09 ] |
Tytuł: | Re: Zacier z jarzębiny |
Piotrek nie panikuj tylko jedź do Księży. Mają świetnie zaopatrzoną ziołownię i na pewno kupisz bez problemu suszoną jarzębinę. Skoro Cię tak naszło ... |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |