Ostatnia wizyta: Teraz jest 29 mar 2024, o 01:50


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Octan etylu w zacierze owocowym.
PostNapisane: 18 sie 2014, o 13:31 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 513
Krótki wyjazd i pozostawienie fermentującego zacieru owocowego bez opieki może skutkować charakterystycznym zapachem octanu etylu. Jest to ewidentny skutek słabego odżywienia drożdży.Najprostszym i zarazem chyba najtańszym ratunkiem jest tu dodanie 1 łyżki stołowej azofoski na 10-20 kg zacieru i dokładne wymieszanie. Na drugi dzień wszystko wraca do normy i możemy zaciągać się czystym dwutlenkiem węgla, delikatnymi oparami alkoholu i aromatami owoców :lol:


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.042s | 14 Queries | GZIP : Off ]