Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Octan etylu w zacierze owocowym.
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=43&t=563
Strona 1 z 1

Autor:  Marek [ 18 sie 2014, o 13:31 ]
Tytuł:  Octan etylu w zacierze owocowym.

Krótki wyjazd i pozostawienie fermentującego zacieru owocowego bez opieki może skutkować charakterystycznym zapachem octanu etylu. Jest to ewidentny skutek słabego odżywienia drożdży.Najprostszym i zarazem chyba najtańszym ratunkiem jest tu dodanie 1 łyżki stołowej azofoski na 10-20 kg zacieru i dokładne wymieszanie. Na drugi dzień wszystko wraca do normy i możemy zaciągać się czystym dwutlenkiem węgla, delikatnymi oparami alkoholu i aromatami owoców :lol:

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/